Hóviharban, kerekes székkel mászta meg az 1675 méteres hegyet

2015.03.17. 20:19

A Tirreno–Adriatco kerékpárverseny ötödik szakasza egy pokoli kemény emelkedővel zárult. A bringások 500 méterről 17 kilométer alatt emelkedtek 1675 métert, hogy felérjenek a Terminillo tetejére, Nairo Quintanáék is megszenvedtek, de Luca Panichi még nagyobbat küzdött. Kerekes székben ülve hajtotta fel magát a csúcsra.

Panichi amatőr kerékpárversenyző volt, de egy 1994-es autóbalesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kerekes székbe kényszerült. A kerékpártól azonban nem szakadt el. A most 45 éves férfi minden évben kinéz magának egy bringaversenyeken legendássá vált hegyet, és még a mezőny előtt felküzdi magát.

Ez most hétvégén nem sikerült, a mezőny egy része elment mellette, míg ő a hóesésben nagyot szenvedett. Így is elképesztő, hogy mit művel. Nem tud könnyebb áttételt választani, mint a bringások, csak karjával hajtja magát előre.

2009 óta a Giro d'Italiákra időzíti a kísérleteit, mindig egy jól ismert csúcsot néz ki, mint a Stelvio vagy a Passo del Tonale. Tavaly arra a Monte Zoncolanra is feljutott, amelynek emelkedőjén 22 százalékos meredekségű részek is vannak. Óriási energiákat kell megmozgatnia, csak lépésben 4-5 kilométer per órás tempóval halad, öt-hat órás egy-egy kísérlete. Ennyi idő alatt a bringások komplett szakaszokat teljesítenek.