Teherautóval ütközött, súlyosan megsérült a négyszeres paralimpiai bajnok Alex Zanardi

GettyImages-1176185935
2020.06.19. 18:53 Módosítva: 2020.06.19. 20:24

Súlyos balesetet szenvedett a négyszeres paralimpiai bajnok Alex Zanardi, aki egy olaszországi versenyen ütközött egy teherautóval, írja egybehangzó értesülések alapján az olasz média. Zanardi az Obiettivo Tricolore versenyen vett részt, amin paralimpikonok indulnak kézzel hajtott kerékpárral vagy kerekesszékkel.

A baleset Siena közelében történt, az eddigi információk alapján egy nagyobb járművel ütközött a kézzel hajtott kerékpárjával közlekedő Zanardi. A verseny többi indulója riasztotta a mentőket, akik mentőhelikopterrel szállították kórházba az 53 éves olaszt. Az állapotáról – azon felül, hogy súlyos, de nem életveszélyes –, illetve a sérüléseiről egyelőre nincsenek pontos információk. Meg nem erősített értesülések szerint több súlyos traumás sérülést is szenvedett, azóta pedig az is kiderült, hogy idegsebész fogja műteni őt.

Frissítés: A BBC értesülései szerint a műtét után kritikus állapotban van a sportoló, akinek nem jók a kilátásai.

Alex elvesztette az irányítást a kerékpárja fölött, kétszer átpördült, majd összeütközött egy teherautóval. Szörnyű ütközés volt.

– mondta Mario Valentini, az olasz parakerékpár-csapat edzője. A La Reppublica korábban azt írta, hogy a baleset délután 17.05-kor, egy lejtős útszakaszon történt, ahol Zanardi áttért a szemközti sávba, ahol a szemben érkező teherautó hiába próbálta meg elkerülni az ütközést, nem volt elég helye és ideje a kitérő manőverre.

A 41 Forma-1-es futamon induló, ezeken egy pontot szerző Zanardi autóversenyzői pályafutása során több rettentő súlyos balesetet is túlélt. 1993-ban a Belga Nagydíjon szerzett szenvedett súlyos agyrázkódást a Lotus versenyzőjeként, ami miatt ki kellett hagynia a szezon utolsó négy futamát.

A Forma-1 mellett az amerikai CART versenysorozatban is indult, első évében, 1996-ban harmadik lett, majd a két következő évben bajnoki címet szerzett. 2001-ben a CART németországi, lausitzringi futamán ütközött Alex Taglianival. A balesetben, amit csodával határos módon élt túl, mindkét lábát elvesztette. 2005-ben a túraautó-világbajnokságban (WTCC) tért vissza, a BMW versenyzőjeként két futamot nyert és összesen 10 dobogós helyet szerzett – a BWM-vel később GT-sorozatban és egy DTM-versenyhétvégén is indult.

A 2001-ben történt súlyos balesetéből felépülve elhatározta, hogy megpróbál kijutni a paralimpiára kézzel hajtott kerékpárral. A 2012-es londoni játékokon időfutamban és a mezőnyversenyben is paralimpiai bajnok lett, 2016-ban Rióban az időfutamban megvédte címét, és a vegyes váltóval is szerzett egy paralimpiai aranyat.

A június 19-i baleset előtt pár órával jelentették be, hogy novemberben az olasz GT-bajnokság egyik futamán újra autóba ült volna.

(Borítókép: Alex Zanardi egy 2019-es Ironman-versenyen. Fotó: Bryn Lennon / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport