Kramnyik megrendítő ütéseket kapott

2008.10.22. 14:35
Az orosz Vlagyimir Kramnyik görcsösen igyekszik az indiai Vishwanathan Anand elleni címegyesítő sakkvilágbajnoki döntőben, de eddig még odáig sem jutott el, hogy nyerési esélye legyen. A Nagykanizsára igazoló Anand jobban érzi és érti valamennyi állást, könnyed a fölénye.

A bonni sakkvilágbajnoki döntő félidejében az indiai Vishwanathan Anand 4,5-1,5-re vezet az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Az indiai klasszis két partit sötéttel nyert meg, a legutóbbit, a hatodikat világossal.

„Kramnyik kivonta a kardot, és kard által veszett el” - jellemezte tömören Kállai Gábor nagymester azt a két partit, amelyikben világossal kapott ki az orosz. Hozzátette, az első elveszített partiban talán még lett volna esélye a döntetlen kiharcolására, utána már nem.

„Érdekes, hogy az első elveszített szláv megnyitás után újra megpróbálta, de akkor sem járt sikerrel. Kiderült, többet és masszívabban tud ezekből az állásokból is Anand, mégha sötéttel is játszik.”

A korábban kapitányi tisztséget betöltő Kállai kifejtette, Kramnyik ki akart lépni skatulyájából, éles partikat szeretett volna, de ezekben, hiába újított, Anand zavarba ejtően fölényes eleganciával játszott. Jobban ismerte az állásokat, jóllehet az oroszt szekundánsai - köztük Lékó Péter - nyilván sok mindenre felkészítették.

„Furcsa szellemi bokszmeccset látunk, mert Kramnyik ugyan felemeli a kezét egy-egy nagy ütésre, de eközben sorozatosan megrendítő ütéseket kapott, egyúttal siralmas helyzetbe került. Mínusz két pontról már fordítottak világbajnoki párosmeccset, de a három soknak látszik. Kivált, mert nem érezni az átütőerőt az oroszban, míg Anand fantasztikusan használja ki zseniális felkészültségét. Sokkal jobban érti és érzi a sakkot ezekben a napokban. A félidőig nem csillant meg nyerési esély Kramnyik előtt, ami önmagában ritka, és nagy csalódás” - mondta.

Kállai úgy gondolja, az a 2000-ben kezdődő korszak, amelyiket Kramnyik nevével azonosíthattunk, véget ér. 2000-ben Kaszparovot, mesterét verte magabiztos, tökéletes technikai felkészültséggel, a bonyodalmak kerülésével.

Mostanában ellenben azok a sakkozók kerültek a ranglista élére, akik szeretik a virtuozitását, nem félnek a vereségtől. “Részint közéjük tartozik Anand is, bár ő inkább ötvözet, mert még a védekezésben is pazar játékra képes” - összegzett Kállai.

A másfélmillió eurós díjalapból fele-fele arányban kapnak az érdekeltek. Szerdán szünnap lesz, csütörtökön rendezik a hetedik meccset.