Topalov hívhatja ki Anandot a vb-döntőben

2009.02.26. 21:55 Módosítva: 2009.02.26. 21:58
A bolgár Veszelin Topalov újra nyert az amerikai Gata Kamsky ellen, ezzel szerezte meg az indiai világbajnok, Vishwanathan Anand kihívásának jogát. A világranglista két legjobban rangsorolt sakkozója - Topalov pontszáma 2796, Anandé 2791 - még idén összemérheti erejét.

A bolgár Veszelin Topalov csütörtökön megnyerte a hetedik partit, ezzel 4,5-2,5 arányban legyőzte az amerikai Gata Kamskyt a sakkvilágbajnoki kihívó jogáért kiírt párosmérkőzésen Szófiában.

Az ezúttal világos bábukat vezető hazai nagymester komoly kockázatot vállalt a mérkőzésen, de kifizetődött számára, és riválisa a 41. lépésben feladta a küzdelmet.

Az eredetileg nyolcmeccsesre tervezett, 250 ezer dollár összdíjazású összecsapáson elért siker azt jelenti, Topalov küzdhet meg - várhatóan még idén - a bajnok indiai Viswanathan Ananddal a vb-címért.

Az improvizatív stílusáról ismert Topalov 2006-ban egyszer már játszott világbajnoki párosmeccset. Menedzsere akkor csalással vádolta meg a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikot. Úgy gondolták, a vécében kap tiltott segítséget, ezért áll fel az asztaltól a szokottnál gyakrabban Kramnyik. 6-6-os döntetlen után a rájátszásban kétszer is verte a bolgárt, ezzel nála maradt a világbajnoki cím.

Kamskynak a párharc előtt a szakértők kevés esélyt adtak, mert mindeddig egyszer sem győzte le a 2005-ös körmérkőzéses vb-első Topalovot. Ezt most egyszer megtette, de ez is kevés volt.