Elaludt az asztalnál a részeg sakkozó

2009.09.04. 11:14
A 36 éves orosz születésű francia Tkacsijev bő egy órát aludt, miután tizenegy lépésig fárasztotta magát. Már a kalkuttai parti előtt látszott rajta, hogy részeg.

A tizenegyedik lépés után véget ért a kalkuttai nemzetközi sakktornán a francia színekben játszó, kazah származású Vlagyiszlav Tkacsijev mérkőzése.

A játékos ittasan ült asztalhoz az indiai Praveen Kumarral, és mivel a lépés után már nem ébredt fel, másfél órával később közölték vele a vereségét, mert a szabályok szerint ennyi idő alatt negyvenet kell lépnie.

moscowblitz60

A Cannes-ban játszó Tkacsijev meglepetésre veretlenül nyerte a francia bajnokságot a jóval esélyesebb Vachier-Lagrave-ot megelőzve, aki Bielben nagy tornán győzött, és jóval előtte áll a rangsorban.

Az állampolgárságot pár éve megkapó Tkacsijev 58. a világranglistán, akik látták már versenyezni, nem lepődtek meg a mostani eseten, mert korábban is volt gondja az alkohollal.

A tornát folytathatja, nem zárták ki, előfordulhat, hogy Kumarnak még nagyon értékes lesz ez a furcsa győzelem.

A sakkozás történetében nem ez az első eset, amikor valaki részegen játszott. Mihail Tal a Moszkvai Nagyszínházba ment ittasan, a szék mellé ült, ketten húzták fel a padlóról. Félóra múlva felfrissülve, borotválkozva visszatért, és legyőzte Botvinnikot.