Rapport Richárd bánatában tornát nyert

2010.07.13. 14:03
Két ponttal zárta az országos sakkbajnokságot a legfiatalabb nagymester, Rapport Richárd, vereségeiből sokat tanulhat. Feltétlen győzni akarására jellemző, hogy Ausztriába ment és ott nyert meg egy tornát.

Miután márciusban teljesítette a nemzetközi nagymesteri címet a 14 éves Rapport Richárd, a hazai szövetség már akkor zöld kártyát adott neki, és benevezte a felnőtt magyar bajnokságra. A New York Times is írt róla, hiszen ő a legfiatalabb magyar nagymester.

A szegedi bajnokság még jelenleg is tart, Gyimesi Zoltán és Berkes Ferenc játszik a döntőben, Rapport két győzelemmel és három vereséggel kiesett csoportjából.

„Azt hittem, hogy Ricsi harcban lesz a második továbbjutó helyért, és az első győztes parti után úgy tűnt, erre lesz is esélye. Utána viszont elveszített egy olyan partit, amelyikben valamelyest jobban állt. Sok apró hibája volt, ellenfele folyamatosan jókat lépett, és a huszonkettedik lépés után az előny odalett, és a vereséget sem kerülhette el. Két újabb vesztes parti után azonban talpra állt, és Papp Gábort végül legyőzte” – értékelte Kállai Gábor korábbi kapitány Rapportot.

Hozzátette, rutintalansága szembetűnő volt, hiszen egymás után komoly játékerőt képviselő nagymesterekkel szemben kellett játszania, de tapasztalatszerzésnek kiváló volt a bajnokság.

„Valamennyi vereségből tanulhatott, és két év múlva remélhetőleg nem is fog így kikapni. Tanulságként is levonható, hogy nem kiérlelt, megalapozott helyzetekben vállalt az indokoltnál és az elviselhetőbbnél nagyobb kockázatot. Olyan problémákat idézett fel, amelyeket riválisai könnyedén megoldottak, ez biztosan új volt neki, hiszen ilyen erős mezőnyben még nem szerepelt. Vérmérséklete, agresszivitása bajba sodorta, a töretlen győzni akarása ugyanakkor nagyon szimpatikus volt, és szépen búcsúzott. Három vereség után világossal legyőzte a nálánál jobban rangsorolt Papp nagymestert.”

Rapport maga is hangoztatta, hogy forrófejűségén kell változtatnia a még kiegyensúlyozottabb játékért.

A Szombathely mellett élő játékos olyannyira nem keseredett el, hogy a szegedi torna után Oberwartba ment, és az osztrák snellversenyen állt bosszút: hat nagymester közül ő volt a legjobb, nyolc ponttal megnyerte a tornát.