Az éremért harcolhatunk a sakkolimpián

2010.09.29. 16:03
A nyolcadik forduló, és egy újabb igen kellemetlen rivális után is tartja harmadik helyét a magyar férfi sakkcsapat az olimpián. Ezúttal Balogh Csaba pazar sötétjátéka kellett a sikerhez.

A további szereplés szempontjából létfontosságú pontot szerzett a férfi sakkválogatott a szibériai sakkolimpián.

Az Azerbajdzsán elleni 2-2-s döntetlen azt jelenti, hogy a csapat tizenhárom pontos, míg a vezető Ukrajna eggyel szerzett többet.

Tizenhárom pontos viszont Azerbajdzsán mellett még Oroszország és a címvédő Örményország is. (Velük még nem játszottunk.)

Lékó Péter valamelyest jobban állt Mamedzsarov ellen, de fölényét nem tudta érvényesíteni.

Almási Zoltán sötéttel már a középjátéktól bajban volt, nem volt meglepő, hogy veszített a rendkívül erős Tejmur Radzsabov ellen.

Polgár Judit döntetlene mellett Balogh Csabának kellett nyernie a vereség elkerüléséért, aki ezt meg is tette az egyenlőért.

Riválisa bombaformában játszott eddig - még nem kapott ki -, most azonban megbicsaklott, az első forduló után újra bizalmat kapó nagymester remek játékkal, dupla gyalogelőnnyel fejezte be a partit, az ötvenedik lépés után látta be Guszejnov, hogy nincs értelme a folytatásnak.

Magyarország az első két helyezettel már játszott - az ukránoktól kikapott, az oroszokat verte -, vagyis az örményeket leszámítva elvileg csak könnyebb ellenfelet kaphat a folytatásban.

A nők Bulgáriával játszottak ugyancsak döntetlent.