Kaszparov is köszöntötte a Polgár lányokat

2011.11.19. 18:08

Garri Kaszparov korábbi világbajnok is köszöntötte Polgár Zsuzsát, Polgár Zsófiát és Polgár Juditot az V. Aquaprofit-Polgár Sakknapon, melynek sajtótájékoztatóján az orosz nagymester online jelentkezett be.

„Tesszalonikiben találkoztam először a Polgár-nővérekkel, 1988-ban ott volt az első olimpiájuk - mesélte Kaszparov. - Judit ellen 1994-ben játszottam először, nem volt egyszerű menet. Vele egyébként az Európai Parlamentben azon dolgoztunk, hogy minél több ország képviselőjét meggyőzzük arról, mennyire fontos lenne a sakkélet fellendítése Európában.”

A sportág legendás alakja meghívott volt a sakknapra, de tanítványai versenyei miatt nem tudott Budapestre utazni, ugyanakkor jelezte, hogy 2012-ben személyesen szeretne jelen lenni.

Polgár Judit Kaszparov szavaira reagálva elmondta, hogy ha Európában sikerül mélyen elültetni a sakk iránti szeretetet, Magyarországon is sokkal gyorsabban felnőhetne egy az övékhez hasonló generáció.

A sajtótájékoztatón Nádasi Tamás, a főszponzor Aquaprofit Zrt. vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a sakkszeretet terjesztését Magyarországon.

„A legfontosabb, hogy minél több sakkozó játsszon, és vigyék mindenfelé a sakk hírét Magyarországon” - mondta Nádasi.

A Magyar Telekom budapesti székházában zajló sakknapot a három Polgár lány sakkórával indította, méghozzá három különböző szinten, kezdő, haladó és profi játékosok számára. A tanulás után látványos program következett: élősakk, melyben a bábuk Makány Márta ruhakölteményeiben lépegettek. A sötét királynő Polgár Judit, a sötét király pedig Nádasi Tamás volt.

Később tizennyolc polgármesternek, illetve több híres sportolónak és más hírességnek volt lehetősége asztalhoz ülni a sakkmesterek ellen. Polgár Judit csapott össze a VIP csapatával, melynek Farkasházy Tivadar, Kótai Mihály és Vujity Trvtko voltak a tagjai. A nagymester bekötött szemmel játszott ellenük.

A polgármesterek számára, akik egytől-egyig mattot kaptak, a tét egy gumiborítású, teljes mértékben felszerelt játszótér volt. A szerencsés település a Fejér megyei Bodajk lett, polgármesterük, a legügyesebbnek bizonyuló Almádi István vihette haza a fődíjat.