Erdős Viktor a férfi sakkbajnok

2011.11.24. 15:21

Erdős Viktor nyerte a 61. férfi sakk országos bajnokságot, miután a csütörtöki, utolsó fordulóban remizett a címvédő Berkes Ferenccel.

Erdős a kilencedik fordulót megelőzően egy ponttal vezetett Berkes, valamint Héra Imre és Pap Gyula előtt, így a 17. lépésben döntetlennel zárt partival, illetve az érte járó fél ponttal bebiztosította végső győzelmét.

A második helyet a Varga Zoltánt legyőző Héra Imre szerezte meg, miután Pap döntetlent ért el Porhászka Péter ellen. Erdős sikeréért 850, Héra pedig második helyéért 600 ezer forintot kap.

"Titokban reméltem, hogy a három nyílt magyar bajnokság megnyerése után végre az ezeknél értékesebb egyéni magyar bajnoki címet is megszerzem - nyilatkozta az MTI-nek Erdős Viktor. - Tavasz óta több mint hetven partiban veretlen maradtam, jó formában érkeztem ide és viszonylag jól is ment a játék. Néhány apróbb hibát ugyan elkövettem, de a vereségnek még a közelébe sem kerültem."

"Pár maratoni csatát is megvívtam, de szerencsére nem fulladtam ki a végére. Az utolsó partiban a kiváló játékos, a magyar ranglistán negyedik helyen álló, a bajnoki címre is esélyes Berkes Feri ellen egyenlő állásnál jókor ajánlottam döntetlent és végül veretlenül a legtöbb győzelmet begyűjtve lettem első, így további tíz Élő-pontot is szereztem. Bár több ország csapatbajnokságában játszom, idén már nem tervezek egyéni versenyt, de januárban Gibraltáron, márciusban pedig az egyéni Európa-bajnokságon szeretnék jól szerepelni, pár éven belül pedig bekerülni a 2700 Élő-ponttal rendelkezők táborába." - tette hozzá Erdős.

"Egyértelmű, hogy három magyar bajnoki cím után csalódás a negyedik hely és a mutatott játék - mondta Berkes Ferenc. - Sok kihagyás, több fatális elnézés jellemezte a játékomat, ebben benne van az is, hogy a csapat Eb után elfáradtam. Rengeteg mély eszmét játszottam meg és fontos koncepciókat próbáltam ki, de ezek közül sok torzó lett. Több szakmai hiányosságomra fény derült. Gratulálok a győztesnek, megérdemelten nyert. Az utolsó partiban esélyem sem volt győzni, rossz tervet választottam."

9. forduló:

Berkes Ferenc-Erdős Viktor döntetlen

Héra Imre-Varga Zoltán 1-0

Papp Gábor-Bánusz Tamás döntetlen

Flumbort András-Czebe Attila 1-0

Pap Gyula-Prohászka Péter döntetlen

A végeredmény: Erdős 6,5 pont, Héra 6, Berkes, Pap 5,5-5,5, Bánusz 5, Papp 4,5, Varga 4, Flumbort 3,5, Prohászka 3, Czebe 1,5