Rapport visszaelőzte a csodasakkozót

2012.07.04. 12:20

Július elsejétől hivatalosan is újra Rapport Richárd a világ legjobb tizenhat év alatti sakkozója. Pályafutása alatt először törte át 2600-as álomhatárt, Élő-pontszáma eggyel van felette.

A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó ezzel a tíz legjobb magyar játékos között van.

A szombathelyi Rapport az elmúlt hetekben mutatott nagyszerű játékával két ponttal az ukrán Ilja Nyizsnyik elé került, illetve 32 ponttal megelőzi az oroszok legújabb reménységét, Danil Dubovot.

„Mindhárman 1996-os születésűek, biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben nagy harcot vívnak egymással – mondta Rapport Erzsébet, a fiatal magyar sakkozó édesanyja, aki a menedzsere is.

"Dubov héttere a legjobb, Nyizsnyik megelőzése pedig azért volt fontos, mert amikor Ricsi feltűnt, az ukrán srácot már csodagyerekként tartották számon. Nagyon örülünk az elsőségnek, de Ricsi nem állhat meg itt, szeretnénk, ha tovább fejlődne.”

Az 1996-os korosztály meghatározója a sportágnak, sem az eggyel fiatalabb, sem az eggyel idősebb generáció nem képviselteti magát a FIDE rangsorában.  

„A 2601 pont, illetve az első hely Ricsinek inkább lélektanilag fontos, nekünk pedig azért, hogy lássuk, jó úton járunk. Még hivatalosan nem is könyvelték el a fiam pontjait, amikor ő már azt nézte, hogyan, mikor lehet belőle 2650-es sakkozó. A fejlődése szempontjából ez a legfontosabb, szerencsére mindig talál magának új célt, amit el akar érni” – fogalmazott Rapport Erzsébet.

Rapport még nem volt 14 éves, amikor 2010-ben teljesítette a nemzetközi nagymesteri normát, a New York Times is cikket írt róla. Kállai Gábor korábbi kapitányszerint benne megvan az, ami Kaszparovban.