Kudarckerüléssel, kis kockázattal ez várható

2012.09.10. 15:03

A magyar sakkválogatott a kiemelési sorrend negyedik helyéről indult, végül a kilencedik helyen végzett az isztambuli sakkolimpián. Hét győzelem mellett volt egy döntetlen és három vereség.

„Nem egy nagy kudarcról beszélünk, mert ebben a lebonyolítási rendszerben és ilyen erős mezőnyben összességében lehet a kilencedik helyen végezni. Vannak azonban érdekes, szomorú és hosszú távra figyelmeztető dolgok” – kezdte értékelését Kállai Gábor kapitány.

Hozzátette, lassan húsz éve, hogy a válogatott gerince kialakult, vagyis a Lékó-Almási-Polgár hármas ennyi éve játszik együtt.

„Fantasztikus képességű, sok tapasztalattal rendelkező játékosok. A sakkhoz való hozzáállásuk, ambíciójuk, fizikai energiájuk azonban változik. Ahogy telik-múlik az idő, érződik, nem mindig teljes fényű állócsillagok. Ettől még lehet, hogy három olimpián át ott lesznek és játszanak Magyarországért” – folytatta a szakember.

Kállai kiemelte: semmilyen más sportágban sem elfogadható, hogy egy ilyen esemény előtt valamelyik játékos hét hónapon át nem játszik. Almási már az elutazás előtt utalt arra, a formája bizonytalan.

„Nem tudtam igazán hovatenni ezt a mondatot. Ennek a válogatottnak ő a motorja, az ő bizonytalansága átsugárzott a többiekre. Az utolsó, Örményország elleni partiban nem a saját, megszokott színvonalán játszott, ha valaki megnézné, hogyan építette fel az állását Movszeszjan ellen, nem hinné el, hogy róla van szó. Ha az a parti döntetlen, akkor a meccs is az, és akkor a hatodik helyen vagyunk, ami már sokkal másabb szájízt ad ennek a szereplésnek, mert az egy komoly szakmai eredmény” – fogalmazott a korábbi kapitány, aki a 2002-es ezüstnél vezette a csapatot. (Ha döntetlen az örmény meccs, akkor az oroszok nyerik a tornát.)

Úgy véli, a túlzott biztonságról, a kudarckerülésről szólt az olimpia, és még egy hihetetlenül szerencsés sorsolás - a hajrában az olaszokkal, dánokkal kerültünk szembe - sem volt elég ahhoz, hogy előrébb kerüljünk.

„A verseny azt akarta, hogy jók legyünk, mert az első tízből nem kaptunk csak két ellenfelet, igaz azoktól ki is kaptunk. A már említett mellett örmény meccs mellett a végóül ezüstérmes oroszok vertek meg. Egyszer sem volt meg azonban az érzés, akár jól sülhet el, nyerhetünk. A tizenkettedik németektől is kikaptunk, akkor Lékónak volt nagyon rossz napja, Naiditsch ellen az elmúlt évek legrosszabb lépéseit választotta. Még ez a kiváló sorsolás sem tudott előrébb hozni bennünket, mert ahhoz nem voltunk elég fittek, nem voltunk elég felkészültek. Ez az, amit sajnálhatunk, mert ez a lebonyolítás, hogy nem az egy meccsen elért pontok számítanak a végső sorrendnél, hanem a győzelemért járó két pont, nagyon fekszik nekünk.”

Kállai azt is megjegyezte, nem szívesen marad sakktörténeti figura – 2002-es ezüstéremre célzott -, jó lenne már egy érem a következő olimpiák valamelyikén, de ehhez sokkal inkább nyerésre kell játszani, a biztonságra törekvéssel a mostani mezőnyben már nem könnyű érvényesülni.

„Egyszerűen többször kell kijátszaniuk játékosainknak tudásuk maximumát. Talán majd Rapport Richárd érkezésével előbb jutunk. Két év múlva ő már beépíthető a csapatba. De egy pszichológus sem ártana a csapat mellé” – összegzett bizakodóan.

Az olimpia számokban

Az olimpia végeredménye:1. Örményország 19 pont 2. Oroszország 19, 3. Ukrajna 18, 4. Kína 17, 5. Egyesült Államok 17 6. Hollandia 16, 7. Vietnam 16, 8. Románia 16, 9. Magyarország 15, 10. Azerbajdzsán 15.

A magyar játékosok teljesítménye:
Lékó Péter: 2 győzelem, 1 vereség, 7 döntetlen - 5,5 pont
Almási Zoltán: 4 győzelem, 2 vereség, 4 döntetlen - 6 pont
Polgár Judit: 5 győzelem, 5 döntetlen - 7,5 pont
Berkes Ferenc: 4 győzelem, 1 vereség, 4 döntetlen - 6 pont
Balogh Csaba: 1 győzelem, 4 döntetlen
Polgár hét ponttal javított világranglistás helyezésén - 2700 fölé került újra -, Lékó hárommal, Balogh néggyel, Almási és Berkes egyaránt hat ponttal rontott.