Polgár huszára kiütötte a csodagyereket

2012.11.26. 11:21

A mexikói sakkfesztiválon Polgár Judit címvédőként ült asztalhoz, a döntőben pedig azzal a Magnus Carlsennel találkozott, aki 2840-es Élő pontjával vezeti a világranglistát.

Mivel Polgárnak száznegyven ponttal van kevesebbje, óriási bravúr, hogy le tudta győzni sötéttel a 22 éves Carlsent mindjárt az első partiban. Kállai Gábor korábbi kapitány szerint ez az arány 7-3-as győzelmi mutatót feltételezne, Polgár viszont csak a rájátszásban kapott ki.

„Mivel Judit sötéttel a Király-indiai védelmet választotta, egyértelművé tette, hogy nyerni akar, és nem zavarja, hogy ő vezeti a sötét bábukat. Az egész rendezvény legszebb partijában végül sikerült is legyőznie Carlsent. A kulcslépés a harmincadik volt, amikor Judit sötét huszárával d5-re ütött, amivel nemcsak gyalogot nyert, hanem megtámadta egyidejűleg a vezért valamint a futót is. A d5 pedig egy tiltott mező volt, gyaloggal nem lehetett visszaütni, mert akkor a sötét vezér azonnal kiüti a világost. Utána elfogta a világos futót, ezt a tisztelőnyt pedig nagyon taktikusan játszva végig érvényesítette, az ötvenedik lépésben látta úgy Carlsen, hogy nincs értelme a folytatásnak, mert a huszárja nem volt jó helyen, és a sötét gyalog is feltartóztathatatlannak látszott a h-vonalon” – értékelt Kállai, aki szerint nagyszerűen fel tud készülni ezzel a tornával Polgár a december elsején kezdődő londoni versenyre.

Kállai úgy gondolja, hogy a másik két partiban megmutatta Carlsen, miért ő jelenleg a világ legjobbja, mert a semmiből is olyan lépéseket tudott húzni, amikre a magyar nagymesternek nem volt válasza.

A magyar versenyző ellen a következő vakpartiban Carlsen egyenlíteni tudott, majd a rájátszásban is győzött.