Rapport megalázó mattot adott

2013.01.13. 23:22

A Wijk aan Zee-i sakk szupertorna B-csoportjának második fordulójában Rapport Richárd ismét a világos bábukat vezette, és az első döntetlen után most egy viharos támadást be is fejezett.

A francia Romain Edouard ennek a csoportnak a harmadik legjobb játékosa - 64. a világranglistán -, Élő-pontszáma hatvannal több, mint a feltörekvő magyar nagymesteré, aki egyelőre nincs a százban.

A 16 éves Rapport energikusan kezdett azonban, nyíltan játszott az elfogadott verércselben, az 52. lépésben pedig be is mattolta ellenfelét. Igaz kellett ehhez az ellenfél figyelmetlensége is, aki így is gyaloghátrányban volt.

Ezzel összesítésben másfél ponttal a második helyen áll. Aki ezt a csoportot megnyeri, jövőre automatikusan a legjobbak közé kerül.

Az A-csoportban Lékó második döntetlenje után egy ponttal a középmezőnyben áll, az első kiemelt Magnus Carlsen is két döntetlennel indult. Karjakin vezet.

"Az első fordulóban Rapport még megilletődötten játszott Robin van Kampen ellen, de szerencsére nem lett baj belőle. A második fordulóban megmutatta, hogyan lehet nyerésre törni viszonylag kis kockázattal. Ez a stílus felőrölte a francia válogatott Romaint, aki végig cserékre törekedett. Ricsi Tigran Petroszjan exvilágbajnokra emlékeztetően nem tért ki a cserék elől, csakhogy a maradék figurái minőségükben egyre erősebbek lettek, mígnem az ellenfele kellemetlen választás elé került: vesztett huszárvégjéték vagy matt egy lépésben. Érdekes módon ez utóbbit választotta. A kezdet jó, a motorok bemelegedtek és most már elmondható, hogy Rapportnak a helyben szekundánsként segítő Dr. Flumbort András is kitűnő választás volt" - mondta Kállai Gábor korábbi kapitány.

"Lékó az első fordulóban komoly esélyt szalasztott el L'Ami ellen, komplett gyalogelőnyét könnyelműen visszavesztette, ami rá nem jellemző. A győzni akarásával azonban szemmel láthatóan nincs probléma és ez még a 13 fordulós tornán meghozhatja a gyümülcsét" - fűzte hozzá a szakember Lékóról.