Rapport hat órán át gyötörte ellenfelét

2013.01.23. 19:59

A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló sakk szupertorna tizedik fordulójában mindkét magyar nagymester nyert.

Az A-csoportban érdekelt Lékó Péter gyorsan befejezte, miután sötéttel is könyörtelenül kihasználta riválisa, az utolsó helyen álló Ivan Szokolov hibáját. Lékó a 26 lépéses sikerével a hatodik helyre zárkózott fel. A vezető Carlsennel szemben 2,5 pont a hátránya.

Rapport Richárd elképesztő csatában nyert, több mint hat órát töltött az asztal mellett, amíg megadásra késztette az orosz Ipatovot. Igazi presztízsmeccs volt, mert a húsz év alattiak világbajnokságán épp mostani ellenfele mögé szorult, és lett ezüstérmes.

A 16 éves magyar nagymester a 72. lépésben vágott vissza, addig gyötörte ellenfelét, amíg gyalogelőnyt szerzett, és úgy tudta pozicionálni a bástyáját, hogy ezt érvényesíteni is tudja.

Ezzel hét pontja van, és ismét vezeti a B-csoportot - az olimpiai bajnok örmény Movszeszjannak is hét pontja van -, amit ha megnyer, akkor automatikusan a legjobbak közé kerül. Ez volt az ötödik győzelme a tornán, egyszer kapott ki. Ipatov az utolsó előtti helyre sodródott.

Csütörtökön szünnap lesz, még három forduló van hátra, mindkét csoport vasárnap fejeződik be.

"Lékó ma klasszisokkal erősebb volt Ivan Sokolovnál, aki néhány bátor és egyúttal pontatlan lépésével önmagát verte meg. A hátralévő partikban Péter további győzelmeket is szerezhet, ami igen értékes végső helyezést, akár még az osztott 3. helyet is jelenthetné a számára. Rapport továbbra is eséllyel küzd a B-csoport megnyeréséért! Flösleges elemezni, erre mennyi esélye van, biztos vagyok benne, hogy továbbra is minden spekuláció nélkül nyerésre fog törni, ahogy ma is tette. Érdekes lesz, hogy a legjobb némettel, Naiditsch-csal, majd a két rutinos nagymesterrel, Timmannal és Nikoliccsal szemben hogyan alakulnak majd a küzdelmei. A két magyar sakkozónak egyre érdemesebb Wijk aan Zee-ben - akárcsak az interneten keresztül is – drukkolni” - fejtette ki véleményét a korábbi szövetségi kapitány, Kállai Gábor.