Polgár Judit: Egyre kisebb szerepet kap a versenysakk

2013.02.04. 19:50

Polgár Judit életében kezd visszaszorulni a versenysakk - a klasszis játékos többek között erről beszélt hétfőn az MTI-nek.

"Sok meghívást lemondtam egyéb elfoglaltságaim miatt. Ami azonban biztos, hogy májusban két partit játszom Zsófi nővéremmel. Ez nagyon érdekes lesz, mert nem szoktunk egymással sakkozni" - mondta minden idők legjobb női sakkozója arra a kérdésre, hogy idén milyen tornákon vesz majd részt.

A 36 éves nagymester, aki 12 esztendős kora óta folyamatosan vezeti a női világranglistát, arról is beszélt, hogy az utóbbi tíz évben nagyon sokat fejlődött a női sakk, legfőképpen Kínában. Most már a legjobb tíz játékost saját nagymester segíti a felkészülésben, illetve számukra is első a sakk.

Polgár Judit korábban kizárta, hogy női mezőnyben is megmérettesse magát, de ezúttal úgy fogalmazott, hogy megfelelő felkérés esetén, ha össze tudná egyeztetni egyéb teendőivel, vállalna ilyen jellegű kihívást.

A sportág élő legendája jelenlegi elfoglaltságai között említette, hogy májusban kell leadnia az angolul megjelenő, három részesre tervezett szakkönyvének második kötetét, valamint népszerűsíti az általános iskolák számára a jövő tanévtől választható tehetségfejlesztő sakk tantárgyat.

Polgár Judit a hétfői sajtótájékoztatón egyúttal bemutatta az Apple készülékekre 2,69 euróért letölthető új alkalmazását, amely Polgár Judit sakkjátszótere néven angolul és magyarul is elérhető. Elmondása szerint ezzel a programmal a gyerekek játszva megtanulhatnak sakkozni, előbb a táblával, majd a bábukkal ismerkedhetnek meg, s mindegyik figurához különböző feladatok kapcsolódnak.

Az alkalmazás az ugyanilyen nevű, Zsófi nővérével közösen elkészített, kisgyerekeknek szóló munkafüzet alapján született meg. "Ez egy újabb platform a fiatalok elérésére" - mondta Polgár Judit.