16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Lékó szerint jó eredmény a harmadik hely

2013.07.16. 14:09

Nagyon jónak nevezte pekingi szereplését Lékó Péter, aki egyedüli veretlenként a holtversenyes harmadik helyen végzett a sakk Grand Prix-versenyen.

"Az utolsó meccset egy nagyon kreatív játékossal, a torna egyes számú kiemelt versenyzőjével játszottam, aki világossal rendkívül veszélyes. Az elméleti párharcot azonban sikerült megnyernem, hiszen sötéttel értem el döntetlent" - mondta már felszabadultan a magyar nagymester a versenynek otthont adó Kínai Sakkszövetség székházában, az MTI tudósítójának.

Griscsuk láthatóan bosszúsan vette tudomásul a helyzetet, már a befejező 19. lépés előtt, hiszen számára nagy tétje volt a mérkőzésnek, győzelme esetén ugyanis akár meg is nyerhette volna a tornát. Arra a megjegyzésre, hogy viszonylag hamar végeztek, Lékó közölte, ez volt Pekingben a legrövidebb mérkőzése, kevesebb, mint két órán át tartott.

"Tudtam, hogy mindent meg fog tenni a győzelemért, s igyekeztem meglepni, még ha tudtam is róla, hogy mind a négy fő kezdést alkalmazza és mindegyikben nagyon otthon van. Áprilisban, az orosz bajnokságon vetettem be ellene először a Ragozin-megnyitást, s most is ezt alkalmaztam, mert bár többször játszottam, maradtak ötletek még a tarsolyomban" - fogalmazott a nagymester.

Mint mondta, sikerült is olyan lépést alkalmaznia a játék során, amelyet az adott felállásban a számítógépek az első négy jó lépés között nem említenek, ám meggyőződése szerint a legjobb. Hozzátette, a kritikus állásokról 500 órányi elemzést végzett.

Lékó szerint a 11 forduló legérdekesebb mérkőzését Sahrijar Mamedgyarovval vívta. Egy bonyolult megnyitást követően sikerült mindkettőjüknek meglepni a másikat és onnantól ismeretlen területen játszottak. Mamedgyarov egy kombinációt követően elnézett egy lépést, majd Lékó került időzavarba, s a végén drámai körülmények között, amikor öt másodperce maradt két lépésre, világossal be kellett érnie döntetlennel.

A Szergej Karjakin elleni győztes meccséről Lékó azt mondta: "óriási csata volt". Amit viszont leginkább sajnál, az az amerikai Gata Kamskyval játszott meccs.

"Csodával határos módon menekült meg" - tette hozzá mosolyogva Lékó.

A magyar nagymester ezzel búcsúzik a 18 résztvevős Grand Prix-sorozat versenyeitől, mivel a hatból az előírt négyet teljesítette. Pekingben hat ponttal a holtversenyes harmadik helyen zárt - hivatalosan negyedik lett, mivel a bolgár Veszelin Topalovnak több győzelme volt -, míg az első három alkalommal az ötödik, a nyolcadik, illetve a kilencedik helyen végzett. A sorozat első két helyezettje szerepelhet majd a 2014-es világbajnokjelölti tornán. Lékó Péter augusztusban a Világkupán ül asztalhoz.  • Hírek
  • Bankszámla