Három sakkvilágbajnok harcol a döntőért

2014.03.13. 09:35

Csütörtökön kezdődik a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolc résztvevős körmérkőzéses tornája, amelyik győztese kihívhatja majd a norvég Magnus Carlsent. A még mindig csak 23 éves nagymester tavaly lett a világ legjobbja, Kaszparov rekordjait megdöntve vezeti a világranglistát.

A hanti manszijszki verseny erősségéről sokat elárul, hogy három korábbi világbajnok is ott ül az asztalnál. Az orosz Vlagyimir Kramnyik, a bolgár Veszelin Topalov valamint az indiai Vishwanathan Anand.

Nagyon izgalmas küzdelem lesz, és szerintem igazi nyílt küzdelem az utolsó fordulóig. A három korábbi világbajnokból egyébként csak Kramnyikot tartják igazi esélyesnek a másik kettőt nem. Kramnyikhoz hasonló favorit még az örmény Levon Aronjan. Ő olimpiai bajnok, Szvidlerhez hasonlóan. Ebből a krémből csak az olasz Caruana, a világranglista ötödik helyezettje hiányzik. Anandról, mint a múltról beszélnek mostanában, akinek megkopott az energiája, ritkán csillan meg, és évek óta igen kevés partit nyer. Nem valószínű, hogy most fog feltámadni” - mondta az esélyekről Kállai Gábor korábbi kapitány.

Fájlalja, hogy magyar ezúttal sincs a mezőnyben, nincs olyan játékosunk, aki elérné ezt a szintet. A 2004-ben még Kramnyikkal vb-döntőn sakkozó Lékó Péter csak a 23. a pillanatnyi rangsorban. Igaz ő megelőzi Dmitrij Andrejkint, aki viszont az egyenes kieséses rendszerű világbajnoki döntőjével váltotta meg a jogot a mezőnybe. (Lékó azon egy párharcot nyert, míg Andrejkin hatot.)

Aronjan nagyon domináns az utóbbi tornákon, Kramnyik is új lendületet kapott, és amikor erről kérdezték, csak annyit mondott, hogy a partik közben már nem iszik kávét és cukrot sem fogyaszt, mert attól lett hullámzó a játéka” - összegzett Kállai.

A résztvevők, zárójelben az Élő-pontok:

Levon Aronjan (örmény, 2830) Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2787) Veszelin Topalov (bolgár, 2785) Vishwanathan Anand (indiai, 2770) Szergej Karjakin (orosz, 2766) Peter Szvidler (orosz, 2758) Ruszlan Mamedjarov (azeri, 2757) Dmitrij Andrejkin (orosz, 2707)