Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Sakkszakosztállyal bővül a DVTK

2014.08.15. 11:17

Visszatér a sakk Diósgyőrbe, sakkszakosztállyal bővül ugyanis a DVTK – jelentették be pénteken Miskolcon, sajtótájékoztatón. Szabó Tamás, a Diósgyőr FC Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy 1948 óta rendeznek Magyarországon sakk-csapatbajnokságot.

"Talán kevesen tudják, hogy az első országosan kiírt versenysorozatot a Diósgyőri Botvinnik SK csapata nyerte meg, ez volt egyben az első országos elsőség is a miskolci sportban." - ismertette, hozzátéve, hogy a DBSK jogutódjaként a DVTK 1957-ben bronzérmet szerzett, és a Miskolci SSC csapata is bajnoknak mondhatta magát, 1996 és 2001 között négy alkalommal végzett a pontvadászat élén. 

Szabó Tamás kifejtette, céljuk, hogy a DVTK-családhoz újra visszakerüljenek azok a korábbi sikersportágak, amelyek nagy hagyományokkal rendelkeznek Miskolcon és a megyében, ezen belül szeretnék, ha a sakk újra fénykorát élné Miskolcon.

"Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen sakkozzanak" - mondta. Vázolta, hogy a feladatnak két része van, az egyik, hogy "tömegesítsük az utánpótlást, ezért első körben öt általános iskolában kezdjük el a képzést", a másik pedig a versenyeztetés, ennek kapcsán elárulta, hogy már idén indulni kívánnak a második vonalban. A céljuk az, hogy egy-két éven belül a megyei osztályoktól kezdve felmenő rendszerben az élvonalban is tudjanak versenyeztetni sakkozókat, így mindenki a saját szintjének megfelelően sportolhasson, fejlődhessen.

Az ügyvezető megjegyezte: a sakkra a labdarúgó akadémiai képzés kiegészítő ágaként is tekintenek, a játék ugyanis kiválóan fejleszti a taktikai készséget, írja MTI.