Mit tehet egy virgonc huszár?

2019.03.02. 07:26

Úgy kezdődött, hogy a sakkozók korábbi kapitánya, Kállai Gábor küldött egy rafinált feladványt, amelyik azonnali mattal ért véget, ha észrevettük, hogy lehet sáncolni. Aztán jött egy hosszú lépéssel végződő feladvány, majd egy gyalog adta be a mattot a túlerőben lévő sötétnek.

A múlt héten egy huszárlépés segítette a megoldást. A nemzetközi nagymesteri címmel rendelkező Kállai most egy hasonló feladványt küldött, amiben a múlt heti inspiráció segíthet is.

image001.png

A sötét király nagyon igyekszik, hogy a táblán maradt egyetlen gyalogot, valahogy besegítse az alapsorra. Mert ha vezérré válik, a játszma sorsa el is dőlt. Eközben azonban van egy virgonc huszár a másik oldalon, amelyik kihasználja ezt az állást.

Még két lóval is roppant nehéz mattot adni, ebben a helyzetben pedig egy is elég.

Na de hogyan?

Ez itt a nagy kérdés. A világos ugyanis két lépésben megnyeri ezt az állást.

Ha a megfejtésre kattint, kiderülnek a titkok.

Aki nem találja megfelelően erősnek ezeket a feladványokat, a jövő héten készülhet, mert egy valós játszma jön, és komplikált lépésekkel, és nem egyszerű lépésekkel. 

Megfejtés

Hg4, emiatt a sötét nem tud mozdulni, kénytelen a gyalogot megtolni. Ahogy Kállai fogalmazott, magára csukja az ajtót. Onnan pedig jön a Hf2 és a világos győzelme.  • Tippek
  • Bankszámla