Mi ez a furcsa sakkparti, amit Kaszparov játszik?

2019.09.03. 12:01

Fischer Random 960.

Ez a hivatalos neve annak, amikor a sakktábla alapsorán a tisztek nem a saját helyükön állnak, hanem sorsolás alapján random helyre pakolják.

Arra azonban figyelnek, hogy a király a bástyák közt legyen, a két király egymással szemben legyen, és a futók nem lehetnek azonos színűek.

Az amerikai világbajnok, Bobby Fischer ötlete volt ez a fajta sakk, ami elősegíti a stratégiai gondolkodást, változatosságot hoz. 1996-ban találta ki, az első partit is ő játszotta. Összesen 960 variáció lehet, ahogy a tisztek felállhatnak, ezért a számjegy a hivatalos megnevezésben.

Miután megtörténik a sorsolás, utána a játékosok kapnak egy kis időt, és kigondolhatják, milyen stratégiai elvek mentén vezetik a partit.

Kaszparov egyébként már 4 játszmát lejátszott random felállásban az olasz Fabiano Caruana ellen, és a legutóbbi hármat egyaránt elveszítette.

kasparov
Fotó: screenshot / chess24.com

Ebben a partiban 23 lépésig húzta, utána már nem lett volna értelme a folytatásnak. Itt végignézheti, hogyan alakult ki ez az állás.

Előtte pedig egy másik partiban majdnem mattot kapott Kaszparov, noha a világos bábukat vezette.

A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) Budapesten tartja következő elnökségi ülését a hétvégén, ami első lépése lenne a 2024-es sakkolimpiának.