Kifakadt az orosz sakknagymester, félbehagyná a legfontosabb tornát

2020.03.24. 11:25

A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) nem halasztotta el a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját, az oroszországi Jekatyerinburgban már a hatodik fordulót is lejátszották, és az orosz Jan Nyepomnyascsij (a negyedik legmagasabb pontszámmal érkezett, így nem számított esélyesnek) szédületes játékkal vezet.

4,5 pontot szerzett eddig, egy teljes pontot ver a másodikra. Hétfőn remekül vezette a világos bábukat, tisztelőnybe került a kínai Ting Li-zsennel szemben, aki a 40. lépés után feladta, nem látta értelmét a folytatásnak.

Az itt megtekinthető partiban a b-gyalog megiramodott, és ezt Ting csak úgy tudta feltartóztatni, hogy elveszett a futója.

Nyepomnyascsijnak pillanatnyilag 2969 pontos a performansza, ami hihetetlenül magas pontszám, a világranglistát vezető Magnus Carlsen jelenleg 2862 ponttal áll. A teljesítmény persze változhat, ha jön egy hullámvölgy, mindenesetre kedden féltávhoz érkezik a mezőny, és az orosznak elég komoly az előnye. Ha ilyen formában marad, és nyer, ő játszhat a már említett Carlsennel.

Egy másik orosznak, Alexander Griscsuknak nem megy ilyen jól a játék, őt feszélyezi, hogy a világjárvány idején játszania kell, sokszor nem a sakkozás körül járnak a gondolatai. Szerinte félbe kellene szakítani a versenyt.

Nem akarok itt lenni, nem akarok játszani. A miénk az egyetlen sportesemény, ami még zajlik. Nem véletlen, hogy nincs más. Nagyon ellenséges a légkör, mindenki maszkban van. Nekünk viszont játszani kell. Sokáig nem volt egyértelmű álláspontom, de most már van

idézte őt az ESPN.

Az állás:

  • 1. Nyepomnyascsij 4,5 pont
  • 2. Vachier-Lagrave 3,5
  • 3. Caruana, Giri, Vang, Griscsuk 3-3
  • 7. Ting, Alekszejenko 2-2