Egy átlagos állásból védhetetlen mattot varázsolt a világbajnok

2020.05.02. 09:16

A Leningrádban született Borisz Szpasszkij 10 éves korában már legyőzte a világbajnok Mihail Botvinniket egy szimultánon, ezzel érdemelte ki a csodagyerek jelzőt. 1969-ben Tigran Petroszjan legyőzésével lett a sakkozás tizedik világbajnoka. 1972-ben Bobby Fischerrel szemben nem tudta megvédeni a címét. Szpasszkij nem volt olyan virtuóz, mint amerikai ellenfele, de unalmasnak sem nevezhető a játéka.

A következő játszma is alátámasztja, mire gondolunk. Szpasszkij a sötét bábukat vezeti, és egy olyan lépést lát meg, amit csak kevesen.

Ezt a partit 1988-ban, 51 évesen játszotta a Bundesligában, amikor már túljutott a csúcson, de ez a játszmabefejezés igazán élvezetes és egyedi. A 28. lépésnél járunk, és Szpasszkij lépése után Gilles Androuet rögtön látta, esélytelen a folytatás, elkerülhetetlen a matt.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a sakkozók korábbi kapitánya találta ezt a játszmát, és a megfejtés alatt az ő levezetése olvasható.

Megfejtés

Sötét következett a 28. lépésére, és 28. - Vf3!! után világos máris feladta! Matt fenyeget g2-n, 29. gxf3 Hexf3+ 30. Kh1 Fh3 után nem védhető jól a 31. - Fg2 sakk és matt!