Kiszámíthatlan, őrült show-k királya a kínai magasugró

2015.09.26. 09:50

A férfi magasugrás az utóbbi pár évben mindig az egyik legizgalmasabb szám az atlétikai versenyeken, és nem csak azért, mert folyamatosan veszélyben van a világcsúcs. Hanem azért is, mert olyan őrült figurák vannak a legjobbak között, mint a kínai Csang Kuo-vej (Guowei Zhang).

Csang Kuo-vej pár éve már a legjobbak közelében volt, de idén sikerült neki az áttörés, már ő is 238 centiméteres ugró, és a pekingi világbajnokságon holtversenyben ezüstérmet szerzett.

Csang ráadásul végtelenül excentrikus figura, aki ha kell, ha nem, mindig kitalál valami örült mozgást, úgy viselkedik, mint akinek elgurult a gyógyszere. Na jó, tényleg vicces, amit művel. A Spikes összeszedte Csang idei legjobb show-it.

A kínai első fontos győzelmét éppen otthon, Pekingben szerezte egy World Challenge versenyen, természetesen gondoskodott magának kellő ovációról.

A májusi Prefontaine Classicon ugyan csak második lett, de akkor is volt indoka, hogy bekattanjon, 238 centiméterrel egyéni csúcsot ugrott, és az ünneplésben majdnem összejött neki egy kétszáz méteres rekord is.

Végül is Csang minden sikert felfúj, az oslói Gyémánt Ligán már annak is örült, hogy versenyben maradt, mert második átvitte a 233 centit.

Az igazi őrület azonban csak ezután következett, mikor meg is nyerte a versenyt 236 centivel. Értelmezhetetlen csípőriszálással és pozőrködéssel ünnepelt.

Emlékeznek még a Karatekölyök imádkozó sáska beállására? Ha igen, ha nem, Csang pont ugyanezt vette elő a pekingi vb-n.

A zürichi GyL-re is hagyott megjegyezhető mozdulatsort, egyszerre képzelte magát színpadon mászkáló rocksztárnak és hiphop táncosnak.