A szuper fociakadémia nem nyert nemzetközi kupapárharcot

2015.07.15. 14:50

A Videoton hozta a kötelezőt a nemzetközi kupában, idegenben nyert a BL-ben. A Debrecen Rigába utazik, a Ferencváros a bosnyák Zseljeznyicsart fogadja az Európa Ligában csütörtökön. 

Az MTK már a bajnokság előtt kiesett, és pár dolgot érdemes kiemelni.

Volt állítólag ugyanis egy cikk, a klub közösségi oldalán, amelyet kritikus hangvétele miatt eltüntettek. A Nemzeti Sport úgy foglalta össze ennek lényegét, hogy egy hét alatt lerombolta László Csaba azt, amit Garami József épített.

Kvízkérdésnek is jó lenne, de inkább eláruljuk a megoldást, az MTK 2003-ban nyert utoljára kupapárharcot, akkor a HJK Helsinkit verte ki, a követlező körben a Celtic ellen azonban 0-5-ös összesítéssel búcsúzott. Akkor egyébként Egervári Sándor volt az edző.

A klubhoz 2004-ben kerülő Garamival 2007-ben az örmény Mika Astarak ellen sikerült kipottyanni idegenben lőtt kevesebb góllal. A Mika egyetlen más csapatot nem búcsúztatott nem túl veretes történelmében, csak az MTK-t.

2012-ben pedig a szlovák Senica volt jobb az MTK-nál az Európa Ligában (3-2). A szlovákokról is elmondható, mint a Mikáról, soha senkit nem tudtak kiverni. De még csak legyőzni sem, az MTK őket is felrakta átmenetileg a térképre.

Volt közte egy BL-zakó a Fenerrel szemben, a 0-7 papírforma eredmény.

Akit bővebben érdekelnek a meccset, az összeállítások, ide kattintva időutazhat, eléggé tanulságos lista.

Garami mester életművéhez hiába tartozik hozzá bajnoki cím a fiatalokkal (2008), nemzetközi szinten az agárdi akadémiára épített csapat rendre megbukott.

Az elmúlt négy évben pedig 250 milliós állami pénzzel is gazdálkodhattak szezononként a Sándor Károly Akadémián, és azokról sem hallani mostanában, akik fiatalon elmentek és nagy karriert csináltak volna külföldön, hiszen például Adorján Krisztián az olasz másodosztályba visszakerülő Novarában 76 percet volt a pályán.

Most pedig eljutott oda az akadémia, hogy nem is jönnek olyan nagy számban a fiatalok az első csapathoz. Most már négy légióssal (Vukmir, Grgic, Thiam, Strestik) álltak fel, míg 2012-ben kettővel (Vukmir, Wolfe) 2007-ben pedig csak Lambulics volt az egyetlen.

A nemzetközi kupapárharcokban Verebes József sem volt nagy mágus, egész pályafutása alatt egyetlen izlandi riválist ejtett ki (Valur Reykjavik), igaz neki még legalább komoly ellenfelek jöttek szemben, de ami itthon elég volt, kint már akkor sem.

Figyelemre méltó eredmény ugyanakkor az Európa Ligából, hogy a kazah Kairat Almati kettős győzelemmel (összesítésben 4-1-gyel) kiverte a Crvena Zvezdát, amelyik második lett a szerb ligában, míg a MTK-t búcsúztató Vojvodina a negyedik.

A kazah futball rohamosan fejlődik, az előző két szezonban az UEFA együtthatója lényegesen magasabb volt a magyarnál. Vagyis, jobban és eredményesebben szerepeltek, mint a magyar csapatok, és nem csak azért, mert jobb külföldieket vettek.

Az MLSZ német sportigazgatója, Bernd Storck 2008 és 2010 az országban volt, előfordulhat, hogy hallgattak rá.