Európa mindenkit kenterbe vert az olimpián

2016.08.27. 09:22

Véget ért a 2016-os riói olimpia, kiosztottak összesen 977 érmet, amiből az Amerikai Egyesült Államok egymaga 121-et vitt haza. Ugyanakkor az USA dominanciája kevés volt Észak-Amerikának, Európa és Ázsia is jobban teljesített nála, de minden téren.

A leggyengébb kontinens egyébként Dél-Amerika lett, a magyarok pedig az európai érmek 4%-át adták. Grafikonok következnek.

Európa arany-, ezüst- és bronzérem tekintetében is a többi kontinens fölé nőtt. Igaz, ehhez 31 érmet szerző ország kellett. Ezzel szemben Észak-Amerikának csak kilenc ország szerzett érmet, Ausztráliának és Óceániának pedig csak három. Valamint még kiosztottak egy arany- és egy bronzérmet egy-egy hivatalosan független résztvevőként induló sportolónak. 

A következő ábrán az látható, hogy Európa milyen kiegyensúlyozottan vezet, Magyarország pedig töredéknyi lakossal alig van lemaradva egész Dél-Afrikától.

Ami az egyes országok dominanciáját illeti, egyértelmű, hogy az USA van a toppon, amit Ausztrália és Brazília követ. Bár tegyük azért hozzá, nem mindegy, valaki három vagy harminc ország közül tűnik ki. Ettől függetlenül az USA az észak-amerikai érmek 73 százalékát vitte haza, míg Nagy-Britannia az európai érmek 18 százalékát.