Tízmillióért vettek új párt Hoffmann Nórának

2008.11.03. 15:55 Módosítva: 2008.11.24. 11:37

A jégtáncos új párja, az amerikai Zavozin csak lelépési díj ellenében válhatott magyarrá.

A jégtáncos új párja, az amerikai Zavozin csak lelépési díj ellenében válhatott magyarrá. Új párjával eredményes lehet a következő olimpián a jégtáncos Hoffmann Nóra. Az orosznak született, de amerikai állampolgár Maxim Zavozinért az USA korcsolyaszövetsége tízmillió forintos lelépési díjat kért. A 2010-es vancouveri téli olimpián Hoffmann Nóra és új párja, Maxim Zavozin lehet a legeredményesebb korcsolyázásban a magyar csapatból. Tízbe kerülhetnek, vagy előrébb is, hiszen az amerikai versenyző a juniorok közt aranyérmes volt, Hoffmann második. A szövetség mindent megtesz a honosításért, erre még várni kell, de a jövő évi vb-re elég csak a versenyengedély.

A Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtáncpáros a 2006-os torinói téli olimpián a tizenhetedik helyen végzett, ennél mindketten jobbra számítottak. A páros férfi tagja 2007 elején, egy varsói versenyen eltörte a lábát, és amíg regenerálódott, közös megegyezéssel úgy döntöttek, nem együtt folytatják tovább. Ennek legfőbb oka, hogy a juniorok közt vb-második helyezést szereztek, de a felnőtteknél nem tudtak átütő sikert elérni.

Hoffmann rögtön különválásuk után kiszemelte magának Maxim Zavozint, aki Oroszországban született, de amerikai színekben versenyzett, és ő is hasonló indokkal hagyta el korábbi párját, Morgan Matthewst. Mert ugyan a junioroknál aranyérmesek lettek 2005-ben, a felnőtteknél nem úgy fejlődtek, ahogyan szerettek volna.

Hoffmann és Zavozin hasonló stílusban korcsolyázik, régóta ismerik egymást, közös edzőtáborokban is részt vettek - legutóbb Szófiában -, és a hazai szövetség szakágvezetője, Nagy Sándor szerint igen jól mutatnak együtt. A 23 éves Zavozin fél fejjel magasabb Hoffmann-nál.

A páros a versenyengedélyt a napokban kapta meg, a magyar színeket képviselik. Az amerikaiak amennyire csak lehet, húzták az időt a versenyzési jog kiadásával, illetve ötvenezer dollár - jelenlegi árfolyamon tízmillió forint - lelépési pénzre tartottak igényt. Számításaik szerint ennyibe került Zavozin eddigi versenyeztetése. "Az összeg felét azonnal kifizettük, a másik felére részletfizetési haladékot kaptunk. Mivel anyagilag nem vagyunk jó helyzetben, össze kell szedni forrásainkat. Hoffmannék november elejétől itthon készülnek, akár egy zágrábi versenyen is elindulhatnak. Utána Moszkvába mennek, ott készülnek a jövő évi Eb-re és világbajnokságra. Ha Los Angelesben a legjobb tíz közé kerülnek, olimpiai résztvevők. Az olimpiai induláshoz Zavozinnak már magyar állampolgárságra lesz szüksége, anélkül nem nevezhető. Mivel tanul magyarul, és az alapszavakat ismeri, kis jóindulattal átmehet a vizsgán" - mondta Nagy.