Tényleg ijesztő az olimpiai szánkópálya

2008.12.15. 16:00

A Nemzetközi Szánkószövetség (FIL) elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy túlságosan gyors a 2010-es vancouveri téli olimpiára épült pálya.

Nemrég számolt be a kenus olimpiai bajnokból lett szánkós, Pulai Imre arról, hogy túl gyorsra és balesetveszélyesre sikerült a 2010-es olimpia pályája. A Vancouver melletti Whistlerben épített jégteknőt már tesztelték, és ennek során több komolynak tűnő is baleset történt.

Most a FIL elnöke, Josef Fendt is megszólalt, és a szövetség honlapján kifogásolta, hogy túl gyors lett a pálya. Pulai azt mondta, óránként 157 kilométeres sebességgel is száguldottak Vancouverben, az elnök 149 km/órás csúcsról beszélt. Fendt ezt túlzottnak tartja, mert úgy gondolja, a szánkóknak legfeljebb 135-136 km/órával szabadna siklaniuk.

A pálya
A pálya

Josef Fendt nem örül a gyorsulásnak, ezért arra kérte az olimpiai szervezőket, hogy a lehető legtökéletesebb jeget biztosítsák a kanyarokba való be-, illetve kimenetkor.

A vancvouveri pályán a 2500 tesztcsúszásból 73, azaz az összes három százaléka végződött bukással. Ez normális szám egy új pálya esetén, de ekkora sebességnél veszélyes, véli Fendt.

A FIL elnöke éppen ezért már előre gondolkodik, és felvetette, hogy a jövőben új pályák építésekor maximálni kellene az elérhető sebességet. "Számtalan szabályunk van, de eddig még nem gondoltunk arra, hogy sebességkorlátozást vezessünk be" - magyarázta.

Pulai azt mondta, a legjobbak is elégedetlenkedtek a pálya miatt. Az olasz Armin Zöggeler, a sportág sztárja a FIS honlapján nem nyilatkozott olyan borúlátóan, mint Fendt, szerinte lehet kontrollálni a lesiklást Vancouverben. "Nem látok semmi gondot a versenyzők számára" - állította.