Gyorskorcsolya-vb-t képzelnek a Városligetbe

2008.12.17. 14:07 Módosítva: 2008.12.18. 01:40

Összesen 4,7 milliárd forintos uniós és fővárosi támogatásból újul meg a városligeti műjégpálya és az ahhoz kapcsolódó épületegyüttes 2010 végére.

Felújítják a műjégpálya épületét, amelyhez új szárnyat is építenek, továbbá felújítják a jégpályát és kialakítanak egy turisztikai központot. Megújul a csónakázótó, valamint vízi színpadot és mobil szoborkiállítást hoznak létre - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Demszky Gábor.

Budapest főpolgármestere a beruházástól többek között azt várja, hogy a felújított épületegyüttes otthont adhat majd nemzetközi sporteseményeknek, korcsolya-világbajnokságoknak.

A 2006-ban megkezdődött rekonstrukciót, amelynek első ütemében egymilliárd forintért a műjégpálya hűtőgépezetét, az épület egyes homlokzati elemeit és a világítást újították fel, ez év novemberében kiemelt projektté nyilvánította a kormány - mondta a főpolgármester.

Először a jégpálya, majd a főépület teljes körű és korhű felújítására kerül sor összesen 4,7 milliárd forintért, amelyből 3,2 milliárdot az unió, a fennmaradó összeget a főváros finanszíroz. Az erről szóló támogatási szerződést már aláírták.

Demszky Gábor szerint a műemléki épületegyüttes, valamint a korcsolyapálya felújítása hozzájárul Budapest turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az előzetes számítások alapján a látogatók száma 380 ezerről 460-500 ezerre nő, és 23 új munkahely is létesül.