Moszkva közepén szlalomoztak

2009.01.03. 15:54 Módosítva: 2009.01.03. 16:41
A Lomonoszov egyetem tövében felállított ötven méter magas rámpán Szibériából hozott havon száguldoztak a világ legjobb alpesi sízői.

A 2014-es szocsi téli olimpia, valamint az alpesi sí népszerűsítésére rendeztek először nagyvárosban síversenyt. Igaz, csak bemutató volt a moszkvai villanyfényes műlesiklás, de egyedülálló látványt nyújtott a város központjában, a Lomonoszov egyetem tövében felállított ötven méter magas rámpa. A versenyt a német Felix Neureuther nyerte meg.

A snowboardosok, a sífutók után az alpesi sízők is megpróbálják megvetni a lábukat a nagyvárosokban. Igaz, a kisebb lejtőkkel is megelégedő deszkások és a sík terepen is elboldoguló sífutókkal szemben egy síelésre alkalmas szerényebb lanka is jelentős helyet foglal el. Így eddig nem is tartottak ilyen eseményeket, az egyébként is monumentális méreteiről ismert Moszkva viszont épp alkalmas helyszín lett.

A tavaly tavasszal született ötlet megvalósulását novemberre tervezték, azonban az időjárás áthúzta a számításokat. Így lett 2009 első alpesi eseménye a moszkvai műlesiklás, amit épp be tudtak passzítani a zágrábi szlalom elé. Az idő most sem kedvezett teljesen, hó ugyanis nem esett az orosz fővárosban, így Szibériából hozatták ide a szükséges 4000 köbméter havat 300 kilós zsákokban és hűtőkocsikban.

A moszkvai mezőny

Jean-Baptiste Grange (francia), Manfred Moelgg (olasz), Mario Matt (osztrák), Reinfried Herbst (osztrák), Julien Lizeroux (francia), Felix Neureuther (német), Ted Ligety (amerikai), Jens Byggmark (svéd) Christian Deville (olasz), Giorgio Rocca (olasz), Bernard Vajdic (szlovén), Bode Miller (amerikai), Aksel Lund Svindal (norvég), Didier Cuche (svájci), Alexander Horosilov, Stepan Zujev (oroszok)

A rámpa, amire rákerült a hó, hatalmas lett, rekordméretű a műfajban: a 150 méter hosszú lejtő 28 méter szélességben egészen 56 méter magasról ereszkedik le. A szomszédos Lomonoszov egyetem épületétől alacsonyabb lett ugyan a monstrum, mégsem törpült el mellette.

A versenyre a 14 legjobb műlesiklót hívták meg, melléjük csatlakozott még két orosz síző. Hogy az oroszok komolyan gondolják az eseményt, jól jelezte, hogy Vlagyimir Putyin pénteken a Kremlben fogadta a résztvevőket. Moszkvában a férfi mezőny szinte legjava ott volt, például az összetett Világkupa jelenlegi első háromja közül csak Benjamin Raich nem ment el.

A lebonyolítás alaposan megpróbálta a legjobbakat, hiszen a négy elődöntősnek összesen nyolcszor kellett végigmennie a pályán. Egyenes kieséses párosszlalomban, két-két futamban mérték össze a tudásukat a résztvevők. Az első futam eredményét időhátránnyá számították át és a másodikként állót késve indították. Ha valaki kaput rontott, akkor a maximális, fél másodperces hátránnyal indulhatott.

A 150 méteres pálya két részre tagolódott, a felénél egy rövid platóval. A kapukat egyszerűen tűzték ki, mégis akadtak nehéz szakaszok a lejtőn.

A verseny végig izgalmas volt, annak ellenére, hogy a sízők tudták, csak a pénzdíj a tét, Vk-pontokat itt nem lehet gyűjteni: a fődíj 40 ezer euró, vagyis 10,6 millió forint volt.

Az összetett Világkupában jelenleg első Aksel Lund Svindal már az első körben kiesett, a szlalom-Vk-t vezető Jean-Baptiste Grange viszont magabiztosan menetelt. Az elődöntőig hibátlan volt Bode Miller is, aki pedig ritkán szokott többször egymás után rontás nélkül végigmenni egy pályán. Meggyőző volt a svéd Jens Byggmark és az amerikai Ted Ligety is.

Az elődöntőben aztán Grange legyőzte az összetett Vk-címvédő Millert, a német Felix Neureuther pedig Ligetynél volt jobb. A döntő nagyon izgalmasan alakult, ugyanis előbb Neureuther szerzett előnyt, majd a második futam második felében Granger nagyot hajrázott és a két rivális egyszerre érkezett be. Előbb úgy tűnt, két győztest avatnak, majd szétlövést rendeztek, ami Neureuther győzelmét hozta. A német síző egyébként a szezon eddigi részében rossz formában versenyzett, eddigi legjobb helyezése egy 24. hely volt.

A viadal jó ötletnek, egyedi megoldásnak bizonyult, de a pörgős, látványos futamok alatt akadt néhány nehézség is. A versenyzők például küszködtek az indítókapukkal, az orosz Horosilov például rajt helyett elbukott, a léce pedig fennakadt. Hasonló gondja volt a bronzért folytatott párharcban Ligetynek is, annyi különbséggel, hogy bravúrosan kiszedte lécét egy pillanat alatt, de a hátránya ledolgozhatatlan lett Millerrel szemben. Az is megzavart többeket, hogy időkülönbséggel indították a sízőket a második futamokban. A szokásos pittyegés az előnnyel indulónak szólt, a másodikként állónak csak fél tizeddel később nyílt a kapu, amit többen elfelejtettek és rögtön indulni akartak. A vége felé már az is zavaró volt, hogy a sízőknek a rajban kellett ácsorogniuk az indításra várva.

Az biztos, Moszkvában még marad a mesterséges lejtő és a snowboardosoknak Világkupa-futamot is rendeznek rajta. Azt viszont még nem tudni, az alpesi sízők fognak-e valaha tétre is versenyezni hasonló körülmények között.