Alpesi síkirály lenne az iráni óriásbébi

2009.01.09. 14:48

A születésekor a súlyával hívta fel magára a figyelmet Hosszain Kalhor, most azzal, hogy az első iráni akar lenni az alpesi sí-világkupában. A perzsát osztrákok segítik.

„Mindig is arról álmodtam, hogy Kitzbühelben Világkupa-futamon állok rajthoz, és most mindent meg fogok tenni, hogy pontszerző helyre érjek be” – mondja az iráni Hosszein Kalhor. Ő akar lenni az első perzsa a sorozatban, azt tervezi, hogy januárban a műlesikló-vk két ausztriai állomásán, Kitzbühelben és Schladmingban is elindul.

A 24 éves Kalhor kevés lehetőséget kapott havon, annak ellenére, hogy országa tele van hegyekkel. Iránban csak két síparadicsom működik, igaz, az egyiken snowboard-világkupa-futamot is rendeztek nemrég. Ráadásul az ország megnehezíti sportolói külföldre utazását is.

Kalhor eddig füvön villogott, két éve második volt, tavaly harmadikként végzett a nyári világbajnokságon. Havon snowboarddal is próbálkozott, rendszeresen elindul az iráni versenyeken.

ski.png

Jelenleg Ausztriában készül, sőt az osztrák válogatott egyik edzője, Michael Stocker segít neki. Már honlapja is van, sőt, egy csapat is azon van, hogy állandó résztvevője lehessen a világkupának. Kalhor célja nemcsak ez, a 2010-es vancouveri olimpián is ott akar lenni. A téli játékokra eddig egyetlen iráni síző jutott ki, Torinóban Aledad Szaveh Semsaki 36. lett óriás-műlesiklásban, 28 másodperccel maradt el a győztes Benjamin Raich mögött.

Hosszein Kalhor szegény parasztcsaládba született, és már világra jöttekor híres lett: kilenc kilójával azóta is a valaha volt legnagyobb iráni újszülöttnek számít.