Nincsenek abszolút esélyesek az alpesi sí vb-n

2009.02.02. 13:30 Módosítva: 2009.02.03. 10:10

A hét címvédőből öt rajthoz áll, ám végső győztesre tippelni minden számban nagyon nehéz. A vb-n rekordszámú, 73 ország képviselteti magát, köztük Magyarország is, méghozzá nyolc indulóval.

A két évvel ezelőtti aranyérmesek közül a balesete után még mindig kómában fekvő svájci Daniel Albrecht (kombináció), illetve a sérüléssel bajlódó osztrák Nicole Hosp (óriás-műlesiklás) nem utazhatott el Franciaországba. A két címvédő mellett pedig a legnagyobb hiányzó a szintén osztrák Marlies Schild lesz, aki a két technikai számban (műlesiklás, óriás-műlesiklás) szinte mindig a favoritok között van.

Ott lesz ugyanakkor a legutóbbi vb két sztárja, a három számban győztes svéd Anja Pärson (szuper-óriásműlesiklás, lesiklás, kombináció), illetve a norvég Aksel Lund Svindal (óriás-műlesiklás, lesiklás) is, s ugyan most sem esélytelenként állnak rajthoz, ám könnyen előfordulhat, hogy ezúttal nem róluk szól majd a viadal.

A nőknél a szakértők egyértelműen az összetett Világkupában címvédő, s most is vezető Lindsey Vonntól várják a legtöbbet. Az amerikai versenyző nem is titkolja, hogy történelmet szeretne írni, azzal, hogy mind az öt számban dobogóra áll. Mellette Pa:rsonon és a műlesiklásban kiváló német Maria Rieschen kívül legtöbbször a svájci fiatalok nevét emlegetik, mint lehetséges bajnokokat. A mindössze 17 éves Lara Gut és a 22 esztendős Carlo Janka ebben a szezonban aratták első Vk-sikereiket, de honfitársuk, Dominique Gisin is többször állt a dobogó tetején az idényben.

A férfiaknál is minden szám többesélyes, Svindal mellett a gyors számokban most is, mint mindig, a kiszámíthatatlan amerikai Bode Miller a favorit, de a svájci Didier Defago, vagy Didier Cuche sikere is "benne van a pakliban", ahogy a két osztrák veteráné, Hermann Maieré és Michael Walchhoferé is. Ugyanakkor az sem lenne teljesen meglepő, ha nem is közülük kerülne ki a két szám (lesiklás, szuper-óriásműlesiklás) győztese. A lassabb számokban az osztrák Benjamin Raich és a horvát Ivica Kostelic neve merül fel elsőként az aranyvárományosok listáján, de közvetlen utánuk jön a francia Jean-Baptiste Grange és Julien Lizeroux is - többek között.

A világbajnokságon nyolc magyar versenyző is indul. A nőknél Berecz Anna minden számban, Döme Zsófia óriás-műlesiklásban és műlesiklásban, Hellner Szelina pedig műlesiklásban áll rajthoz. A férfiaknál Bene Márton, Szepesi Bertold és Szabó Bence óriás-műlesiklásban és műlesiklásban szerepel, Farkas Norbert óriás-műlesiklásban, Bujtás Csaba pedig műlesiklásban vesz részt a jövő vasárnapig tartó vb-n - a tisztes helytállás reményében. (MTI)

A program és a címvédők

A program

február 3., kedd: női szuper-óriásműlesiklás 13 ó.
február 4., szerda: férfi szuper-óriásműlesiklás 11 ó.
február 6., péntek: női kombináció (lesiklás 11 ó., műlesiklás 14 ó).
február 7., szombat: férfi lesiklás 11 ó.
február 8., vasárnap: női lesiklás 13 ó.
február 9., hétfő: férfi kombináció (lesiklás 10 ó., műlesiklás 14 ó.)
február 11., szerda: csapatverseny (lesiklás 11 ó., műlesiklás 14 ó.)
február 12., csütörtök: női óriás-műlesiklás, 1. futam 10 ó., 2. futam 13:30 ó.
február 13., péntek: férfi óriás-műlesiklás, 1. futam 10 ó., 2. futam 13:30 ó.
február 14., szombat: női műlesiklás, 1. futam 10 ó., 2. futam 13:30 ó.
február 15., vasárnap: férfi műlesiklás, 1. futam 10 ó., 2. futam 13:30 ó.

A címvédők:

Férfiak
műlesiklás: Mario Matt (Ausztria),
óriás-műlesiklás: Aksel Lund Svindal (Norvégia),
szuper-óriásműlesiklás: Patrick Staudacher (Olaszország),
lesiklás: Svindal kombináció: Daniel Albrecht (Svájc).

Nők
műlesiklás: Sarka Zahrobska (Csehország),
óriás-műlesiklás: Nicole Hosp (Ausztria),
szuper-óriásműlesiklás: Anja Pärson (Svédország),
lesiklás: Anja Pärson
kombináció: Anja Pärson

Csapatverseny: Ausztria.