Helybenhagyták Claudia Pechstein kétéves eltiltását

2009.11.25. 15:18

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerdán helybenhagyta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) nyári döntését, amely szerint doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott Claudia Pechstein ötszörös olimpiai bajnok német gyorskorcsolyázó. A sportoló a svájci szövetségi bíróságnál fellebbez az ítélet ellen.

„Hihetetlenül nehéz elfogadnom ezt a döntést – reagált Pechstein. – A határozaton már nem lepődöm meg, de azon igen, hogy milyen módon hozták azt meg, először az ISU, most pedig a CAS. Meg kellett tanulnom, hogy éppen a sportbíróságokon nincs hely a versenypályákon olyannyira áhított Fair Play-nek.”

A 37 esztendős hatszoros világbajnok számára érthetetlen, hogy olyan tevékenységgel vádolják, amelyet még tudományosan nem bizonyítottak. Pechsteint az ISU nyáron sújtotta kétéves eltiltással, mert vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. A versenyző eljárási szabálytalanságra hivatkozva védekezett az ítélet ellen, s a CAS-nál fellebbezett. Pechstein azzal érvelt hogy a levett minták különböző eredményeket mutattak, amikor különböző laboratóriumokban elemezték azokat, ráadásul az egyik minta két különböző kódot kapott, ezért úgy gondolja, hogy az ISU hanyagul, és helytelenül végezte az eljárást.