Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helybenhagyták Claudia Pechstein kétéves eltiltását

2009.11.25. 15:18

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerdán helybenhagyta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) nyári döntését, amely szerint doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott Claudia Pechstein ötszörös olimpiai bajnok német gyorskorcsolyázó. A sportoló a svájci szövetségi bíróságnál fellebbez az ítélet ellen.

„Hihetetlenül nehéz elfogadnom ezt a döntést – reagált Pechstein. – A határozaton már nem lepődöm meg, de azon igen, hogy milyen módon hozták azt meg, először az ISU, most pedig a CAS. Meg kellett tanulnom, hogy éppen a sportbíróságokon nincs hely a versenypályákon olyannyira áhított Fair Play-nek.”

A 37 esztendős hatszoros világbajnok számára érthetetlen, hogy olyan tevékenységgel vádolják, amelyet még tudományosan nem bizonyítottak. Pechsteint az ISU nyáron sújtotta kétéves eltiltással, mert vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. A versenyző eljárási szabálytalanságra hivatkozva védekezett az ítélet ellen, s a CAS-nál fellebbezett. Pechstein azzal érvelt hogy a levett minták különböző eredményeket mutattak, amikor különböző laboratóriumokban elemezték azokat, ráadásul az egyik minta két különböző kódot kapott, ezért úgy gondolja, hogy az ISU hanyagul, és helytelenül végezte az eljárást.