Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Finnországban kezdődik a síugró szezon

2009.11.26. 11:47

A finnországi Kuusamóban kezdődik szombaton a síugró Világkupa 2009/10-es szezonja, amelyen rajthoz áll a tavaly visszavonult, idén azonban az olimpiai arany reményében visszatérő finn Janne Ahonen is.

A 32 esztendős sztár minden idők egyik legjobb síugrója, ötször nyert Négysáncversenyt és ötször volt világbajnok is, ez utóbbiból kétszer egyéniben. Összesen 36 Világkupa-viadalon diadalmaskodott, kétszer lett összetettben első. Számos rekordot tart: ő szerezte a legtöbb dobogós helyezést (105) és a legtöbb pontot a Vk-versenyeken. Nagy fájdalma ugyanakkor, hogy olimpián nem sikerült aranyérmet nyernie, "mindössze" két ezüstöt szerzett a téli játékokon.

„Bízom abban, hogy a februári vanocuveri ötkarikás eseményen végre megszerzem majd az aranyat” – mondta Ahonen.

Az előző szezonban összetett Világkupa-győztes osztrák Gregor Schlierenzauer éppen Ahonen egy korábbi rekordját adta át a múltnak, amikor márciusban a norvégiai Vikersundban nyert, s a 2008/09-es idényben az volt a 13. sikere. Az egy szezonon belül megnyert Vk-futamok csúcsát korábban a finn sztár tartotta egy tucattal.

„Semmiképpen sem szabad alábecsülnünk őt – fogalmazott Schlierenzauer Ahonennel kapcsolatban. – Biztos vagyok benne, hogy képes lesz az első tízben végezni, de ahhoz, hogy dobogóra álljon, kiemelkedően jól kell teljesítenie a hosszú kihagyás után."

Schlierenzauer trónkövetelői között idén ott lesz az előző sorozatban összetettben második svájci Simon Amman, valamint a bronzérmes osztrák Wolfgang Loitzl. Harri Olli, a finnek fiatal tehetsége szintén megszorongathatja a címvédőt. A 2007-ben világbajnoki ezüstérmes, 24 esztendős síugró az előző idényben három Vk-versenyen diadalmaskodott, köztük a híres planicai óriássáncon. Várhatóan ugyancsak ott lesz majd a kuusamói nyitányon a lengyelek nemzeti hőse, a négyszeres vb-győztes Adam Malysz.

Kuusamóban pénteken a csapatversenyre kerül sor, szombaton pedig az egyéni viadalt bonyolítják majd le. A Vk-sorozatot 24 verseny alkotja, az utolsóra márciusban kerül sor.