Finnországban kezdődik a síugró szezon

2009.11.26. 11:47

A finnországi Kuusamóban kezdődik szombaton a síugró Világkupa 2009/10-es szezonja, amelyen rajthoz áll a tavaly visszavonult, idén azonban az olimpiai arany reményében visszatérő finn Janne Ahonen is.

A 32 esztendős sztár minden idők egyik legjobb síugrója, ötször nyert Négysáncversenyt és ötször volt világbajnok is, ez utóbbiból kétszer egyéniben. Összesen 36 Világkupa-viadalon diadalmaskodott, kétszer lett összetettben első. Számos rekordot tart: ő szerezte a legtöbb dobogós helyezést (105) és a legtöbb pontot a Vk-versenyeken. Nagy fájdalma ugyanakkor, hogy olimpián nem sikerült aranyérmet nyernie, "mindössze" két ezüstöt szerzett a téli játékokon.

„Bízom abban, hogy a februári vanocuveri ötkarikás eseményen végre megszerzem majd az aranyat” – mondta Ahonen.

Az előző szezonban összetett Világkupa-győztes osztrák Gregor Schlierenzauer éppen Ahonen egy korábbi rekordját adta át a múltnak, amikor márciusban a norvégiai Vikersundban nyert, s a 2008/09-es idényben az volt a 13. sikere. Az egy szezonon belül megnyert Vk-futamok csúcsát korábban a finn sztár tartotta egy tucattal.

„Semmiképpen sem szabad alábecsülnünk őt – fogalmazott Schlierenzauer Ahonennel kapcsolatban. – Biztos vagyok benne, hogy képes lesz az első tízben végezni, de ahhoz, hogy dobogóra álljon, kiemelkedően jól kell teljesítenie a hosszú kihagyás után."

Schlierenzauer trónkövetelői között idén ott lesz az előző sorozatban összetettben második svájci Simon Amman, valamint a bronzérmes osztrák Wolfgang Loitzl. Harri Olli, a finnek fiatal tehetsége szintén megszorongathatja a címvédőt. A 2007-ben világbajnoki ezüstérmes, 24 esztendős síugró az előző idényben három Vk-versenyen diadalmaskodott, köztük a híres planicai óriássáncon. Várhatóan ugyancsak ott lesz majd a kuusamói nyitányon a lengyelek nemzeti hőse, a négyszeres vb-győztes Adam Malysz.

Kuusamóban pénteken a csapatversenyre kerül sor, szombaton pedig az egyéni viadalt bonyolítják majd le. A Vk-sorozatot 24 verseny alkotja, az utolsóra márciusban kerül sor.