Kvalifikálhatja magát az olimpiára az eltiltott Pechstein

2009.12.08. 13:21

A svájci szövetségi bíróság döntése értelmében a doppingvétség miatt eltiltott Claudia Pechstein német gyorskorcsolyázó indulhat a hétvégi Salt Lake City-i Világkupa-futamon, hogy esélye legyen kiharcolni a februári, vancouveri olimpiai indulási jogot.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) november 25-én helybenhagyta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) nyári döntését, amely szerint az ötszörös olimpiai bajnok kétéves eltiltást kapott, mert vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával.

Pechstein a svájci bíróságon megtámadta a CAS és az ISU döntését. A bíróság kiemelte: az ügyben még nem ítélkezett, a mostani határozat arra szolgál, hogy a versenyzőnek legyen módja kiharcolni az olimpiai indulási jogot, mert ha ezt is elvennék tőle, akkor semmilyen körülmények között nem szerepelhetne Vancouverben.

A 37 esztendős, hatszoros világbajnok számára érthetetlen, hogy olyan tevékenységgel vádolják, amelyet még tudományosan nem bizonyítottak.

Pechsteint az ISU nyáron sújtotta kétéves eltiltással. A versenyző eljárási szabálytalanságra hivatkozva védekezett az ítélet ellen, s a CAS-nál fellebbezett. A gyorskorcsolyázó azzal érvelt hogy a levett minták különböző eredményeket mutattak, amikor különböző laboratóriumokban elemezték azokat, ráadásul az egyik minta két különböző kódot kapott, ezért úgy gondolja, hogy az ISU hanyagul, és helytelenül végezte az eljárást.