A svájci bíróságot bírálta az olimpiai bajnok Szvetlana Zurova

2009.12.09. 11:56

Az olimpiai bajnok orosz gyorskorcsolyázó, Szvetlana Zurova kritizálta a svájci szövetségi bíróság keddi döntését, amely szerint a doppingvétség miatt eltiltott német Claudia Pechstein esélyt kapott arra, hogy a hétvégi Salt Lake City-i Világkupa-versenyen kiharcolja a februári, vancouveri olimpián való indulás jogát.

„Ez az ügy klasszikus esete a doppingolással kapcsolatos jelenlegi morálnak - nyilatkozta a 37 esztendős, jelenleg politikusként dolgozó Zurova a Komszomolszkaja Pravda című napilap szerdai számában. - Claudiának nyilvánvalóan nagyon jó ügyvédei vannak, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) pedig nincsenek százszázalékos bizonyítékai.”

Pechstein a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által november 25-én helybenhagyott, a nyáron a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által meghozott döntés ellen fellebbezett, amely szerint kétéves eltiltást kapott, mert vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. A svájci bíróság az ítélet meghozatalakor kiemelte: az ügyben még nem ítélkezett, a mostani határozat arra szolgál, hogy a versenyzőnek legyen módja kiharcolni az olimpiai indulási jogot, mert ha ezt is elvennék tőle, akkor semmilyen körülmények között nem szerepelhetne Vancouverben.

A 37 esztendős, hatszoros világbajnok számára érthetetlen, hogy olyan tevékenységgel vádolják, amelyet még tudományosan nem bizonyítottak.

A versenyző először eljárási szabálytalanságra hivatkozva védekezett az ISU ítélete ellen, s a CAS-nál fellebbezett. A gyorskorcsolyázó azzal érvelt hogy a levett minták különböző eredményeket mutattak, amikor különböző laboratóriumokban elemezték azokat, ráadásul az egyik minta két különböző kódot kapott, ezért úgy gondolja, hogy az ISU hanyagul, és helytelenül végezte az eljárást.