Pechstein nem indulhat az olimpián

2010.01.26. 14:18

Nem vehet részt a vancouveri téli olimpián a doppingvétség miatt két évre eltiltott gyorskorcsolyázó Claudia Pechstein, miután elutasította felmentésére irányuló beadványát a svájci szövetségi bíróság.

Az ötszörös olimpiai, hatszoros világbajnok német versenyzőt a sportág nemzetközi szövetsége (ISU) kétéves eltiltással sújtotta a nyáron annak nyomán, hogy vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. Az ISU döntését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) november 25-én helybenhagyta, Pechstein azonban a svájci szövetségi bíróságnál fellebbezett. Ott első lépésben, decemberben csak arról döntöttek, hogy a sportoló megkísérelheti kiharcolni a február 12-én kezdődő játékokon való részvételi jogot.

A 37 éves Pechstein ennek nyomán decemberben részt vett a Salt Lake City-ben rendezett Világkupán, de 3000 méteren elért 13. helyével nem sikerült az előírt szintet teljesítenie. Ennek ellenére a német szövetség (DESG) számolt vele, mégpedig az üldözéses csapatversenyben, ezért a múlt héten a játékokra nevezhetők között őt is szerepeltette azon a listán, amelyet a helyi olimpiai bizottsághoz (DOSB) juttatott el.