Oroszország terrortámadástól tart a szocsi olimpia előtt

2010.06.03. 10:57

Oroszország attól tart, hogy szélsőséges csoportok támadásokat terveznek a 2014-es szocsi téli olimpia előtt.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) főnöke a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség szerint csütörtökön kijelentette: úgy gondolja, hogy iszlamista csoportok megpróbálják majd meghiúsítani a szocsi olimpiát, de konkrét összeesküvési tervekről nem beszélt.

Bortnyikov a Független Államok Közösségéhez (FÁK, a volt Szovjetunió országai a balti államok kivételével) tartozó országok titkosszolgálati főnökeinek tanácskozásán kifejtette: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette reális veszély miatt lemondták a 2008. évi Dakar-rali autóversenyt. Egyes fegyveres bandák vezetői közölték hogy hasonló forgatókönyv szerint akarnak eljárni a 2014-es téli játékok előtt - tette hozzá.

2008-ban - 27 Dakar-rali után - lemondták a rangos afrikai autóversenyt az iszlamista terrorhálózat jelentette fenyegetés miatt. A 2009-es és 2010-es versenyt Argentínában és Chilében rendezték meg.

A fekete-tengeri üdülőhely közel fekszik az Észak-Kaukázushoz, ahol gyakoriak az iszlamista lázadók által elkövetett merényletek. Jogvédő szervezetek szerint az orosz rendvédelmi szervek túlkapásai - mindenekelőtt a törvénysértő őrizetbe vételek, emberrablások és ítélet nélküli kivégzések - is táplálják az észak-kaukázusi lázadást.