Finnországban rajtol a síugró Világkupa

2010.11.26. 09:17

A finnországi Kuusamóban rajtol szombaton a síugrók Világkupa-sorozata, a végső győzelemre négy sportolónak van komoly esélye. A februári vancouveri olimpián normál- és nagysáncon is aranyérmes, címvédő svájci Simon Ammannt várhatóan nagyon nehéz lesz megállítaniuk a trónkövetelőknek, köztük a tavalyi Vk-sorozat ezüstérmesének, az osztrák Gregor Schlierenzauernek.

Ammann ráadásul a márciusi sírepülő-világbajnokságon is diadalmaskodott, így a rekordot jelentő négy egyéni olimpiai aranya és Világkupa-győzelme mellé első sírepülő trófeáját is begyűjtötte, s minden bizonnyal ebben a szezonban is remek formában áll majd rajthoz a 26 versenyből álló sorozatban.

A 28 éves svájci legnagyobb riválisai várhatóan az elmúlt idényhez hasonlóan Schlierenzauer és honfitársa, Thomas Morgenstern, valamint a veterán lengyel Adam Malysz lesznek.

A norvég Anders Jacobsen valószínűleg egy-egy versenyen ismét elérhet kiugró eredményeket, ám a végső sikerre neki nincs túl nagy esélye, hasonlóan a sportág legendájához, a 2008-ban már egyszer visszavonult, de pályafutását tavaly újrakezdő, ötszörös világbajnok finn Janne Ahonenhez.

A legutóbbi két Négysáncversenyen diadalmaskodott osztrák duó, Wolfgang Loitzl és a tavalyi aranyérmes Andreas Kofler szintén megszorongathatják a nagy négyes tagjait egy-egy Vk-n, de az ő teljesítményük inkább a december 29. és január 6. között sorra kerülő Négysáncversenyen lehet figyelemre méltó.

A Világkupa-sorozat nyitóversenyén szombaton a csapatversenyt, vasárnap pedig az egyéni küzdelmeket rendezik meg nagysáncon.