Új számmal bővülhet a téli olimpia programja

2011.01.13. 12:27

A 2014-es szocsi téli olimpián újabb számmal bővülhet a hódeszkások versenye: a pénteken kezdődő spanyolországi világbajnokságon bemutatkozik a slope style, amelynek az ötkarikás programba való beillesztéséről az esemény után döntenek. A La Molin-i vb-n a sportág legnagyobb sztárjai mellett magyarok is elindulnak, közülük a négyszeres országos bajnok Liptay Dávid számára különösen fontos az eddig kevésbé ismert versenyforma debütálása. A 26 éves magyar hódeszkás az MTI-nek elmondta, a slope style a sportág egyik leginkább összetett versenyszáma, amelynek során egy összefüggő körben több ugratón és egyéb elemek kombinációjából álló akadályon kell a lehető legjobban teljesíteni.

„Nehéz felvenni a ritmust, ugyanakkor a slope style magában foglalja a hódeszkázás esszenciáját - fogalmazott Liptay. - Az elmúlt napokban a válogatott ausztriai edzőtáborában gyakoroltam az előzetesen fejben összeállított köröket, de nem tudom, hogy ez mire lesz elég, elvégre a kategóriában először rendeznek versenyt egy Nemzetközi Sí Szövetség által szervezett világbajnokságon.”

A magyar hódeszkás elárulta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfigyelői és Jacques Rogge elnök is ellátogat az eseményre, éppen azért, hogy megalapozzák a slope style ötkarikás programba való beillesztéséről szóló döntést.

„Véleményem szerint ezek a magas rangú sportdiplomaták financiális szempontból, a rentabilitás oldaláról közelítik meg a kérdést, s mert a hódeszka már így is jó befektetésnek bizonyult, biztos vagyok benne, hogy ez a versenyszám is ott lesz az olimpián, akár már 2014-ben.”

A világbajnokság után a téli Universiadén is rajthoz álló Liptay elmondta, hogy az idén kevesebb versenyen indul, s inkább a sportág népszerűsítésére fordítja az erejét.

„Volt egy vállműtétem, ami nem jött jól, ugyanakkor sikerült 2010-ben olyan trükköket megtanulnom, amelyeket a világ legjobbjai mutatnak be rendszeresen - fogalmazott. - Kaptam egy kiemelkedő szerződést a Burn energiaital-gyártó cégtől, amelynek lényege, hogy személyemmel és tevékenységemmel képviseljem a hazai hódeszkázást, ennek köszönhetően pedig új kapuk nyíltak meg előttem, igyekszem a megkezdett úton tovább haladni.”