Hét magyar a műkorcsolya Eb-n

2011.01.21. 09:42

Hét magyar versenyző, három egyéni induló és két jégtáncpáros vesz részt a hétfőn kezdődő berni műkorcsolya Európa-bajnokságon. A tavaly visszavonult Sebestyén Júlia 2010-es eredményeinek köszönhetően a magyar bajnok Pavuk Viktóriának nem kell jégre lépni a kvalifikációban, biztos helye van a rövidprogramját bemutatható 28 versenyző között.

A betegségéből felépült Hadford Katherine-nek viszont a selejtezőben kell kiharcolnia a legjobb 28 közötti szereplést, ahogyan a férfiaknál az országos bajnokságot január elején megnyert Vardanjan Tigrannak is. A nőknél Pádár Bianka, a férfiaknál Markó Márton a tartalék.

„Pavuk Viktória évek óta nem indult nemzetközi versenyen, így nincs viszonyítási alapunk, nehéz lenne megfogalmazni, hogy milyen eredménnyel lennénk elégedettek - nyilatkozta az MTI-nek Jurek Eszter szakágvezető. - Biztos, hogy vissza kell dolgoznia magát a mezőnybe, de az ob-n szépen korcsolyázott, úgy láttuk, sokat is tud, megugrotta triplákat, a rövidprogramja pedig hibátlan volt.”

Jurek hozzátette, a célkitűzés az, hogy mindhárom magyar egyéni induló bekerüljön a kűrfutók közé. A jégtáncosok mezőnyében a decemberben Grand Prix-döntőben szerepelt, magyar bajnok Hoffmann Nóra, Zavozin Makszim duónak nem kell kvalifikálnia magát a rövidprogram bemutatásához, a Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté páros azonban a selejtező során kerülhet be abba a 20-as mezőnybe, amelynek tagjai folytathatják a küzdelmet.

Hoffmann az MTI-nek elmondta, a felkészülés során egyértelműen a kűrjük tökéletesítésére helyezték a hangsúlyt, az idei rövidprogramjuk ugyanis jól sikerült, a pekingi GP-fináléban például a kűr előtt a harmadik helyen álltak.

„Szeretnénk az Európa-bajnokságon az első ötben végezni, úgy gondoljuk, hogy ez most reális cél, ezen a tornán ugyanis lesz magyar pontozóbíró, ez pedig ebben a sportágban hatalmas előny” - fogalmazott a tavalyi Eb-n - szintén Zavozin párjaként - tizedik Hoffmann.

Az Eb programja

Hétfő:

jégtánc selejtezők 12:00

férfi egyéni selejtezők 16:00

Kedd:

női selejtezők 10:00

Szerda:

jégtánc, rövidprogram 14:30

párosok, rövidprogram 19:45

Csütörtök:

férfiak, rövidprogram 14:00

párosok, kűr 19:15

Péntek:

nők, rövidprogram 14:00

jégtánc, kűr 19:00

Szombat:

nők, kűr 13:00

férfiak, kűr 18:15