Sikeresen debütált a vb-n a slope style

2011.03.01. 16:37

A négyszeres magyar bajnok Liptay Dávid úgy véli, sikeresen mutatkozott be az idei szezonban a slope style, az a hódeszkás versenyszám, melynek képviselői a téli olimpián is szeretnének megküzdeni az érmekért.

A 26 éves magyar sportoló az MTI-nek kedden azt mondta, a januári, spanyolországi világbajnokságon a szervezők kifogástalanul bonyolították le a számot, ugyanakkor a február elején sorra került törökországi Universiadén, az egyetemi-főiskolás sportolók csúcsversenyén a rendezők elkövették azt a hibát, hogy az utolsó napra időzítették a viadalt, ami a rossz időjárás miatt végül elmaradt.

„Tudni kell, hogy a slope style nagyon érzékeny az időjárás változásaira, ez be is bizonyosodott az Universiadén, ahol sajnos voltak más szervezési hiányosságok is, a pálya például csak egy nappal a verseny előtt készült el” - mondta Liptay, s hozzátette, ez a sportág egyik legösszetettebb versenyszáma, melynek során egy kör alatt több ugratón és egyéb elemek kombinációjából álló akadályokon kell a lehető legjobban teljesíteni.

Szerinte mindent összevéve sikeresnek mondható a szám bemutatkozása, s bár a vb-n a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két megbízottja is jelen volt, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a 2014-es szocsi ötkarikás játékokra már felveszik-e a programba a slope style-t.

„Ahhoz, hogy ez megtörténjen, két vb-n kell szerepelnie a számnak, ráadásul arra is időt kell hagyni, hogy az indulási jogok megszerzéséhez szükséges versenyeket megrendezhessék az olimpia előtt - fogalmazott az egyik legsikeresebb magyar hódeszkás. - A nemzetközi szövetség, a FIS Világkupa-sorozatában már szerepel ez a szám, nagyon valószínű, hogy 2014-ben már az ötkarikás program része lesz.”

Liptay egyébként az elmúlt hétvégén a független TTR Vk-sorozatba tartozó Burn River Jump elnevezésű viadalon állt volna rajthoz az Olaszországi Livignóban, vállsérülése miatt azonban nem jutott a döntőbe.

„A verseny elsősorban a sportág népszerűsítéséről szólt, ez a Vk egyik leglátványosabb futama, melynek során az indulók egy patak felett is átugranak, és a levegőben mutathatják be a legjobb trükköket” - számolt be az eseményről Liptay.