Hátraszaltó a vb-1. snowboardos kedvence

2011.04.07. 13:32

Gyarmati Anna hét év snowboardozás után, 2011-re a legjobbak közé verekedte be magát. Az idei szezonban elképesztő eredményekkel büszkélkedhet, korosztálya világbajnoka lett és megnyerte az Európa-kupasorozat összesített címét is.

A még mindig csak 18 éves snowboardzseni 11 évesen kezdte a csúszást. Akkor még csak szórakozásból töltötte a teleket egy-két hét hódeszkázással, az évek múlásával egyre komolyabban kezdett foglalkozni a sporttal. A 2010/11-es szezonban hihetetlen formát mutatott. Nyolc Ek-versenyéből négyet megnyert, háromszor második volt, ezzel összesített Európa-bajnok lett.

Az elmúlt hétvégén az olaszországi Valmalencóban megnyerte a Nemzetközi Síszövetség (FIS) ifjúsági világbajnokságát. A vb-n, ahova az Európa-kupa és világkupa-futamokon szerzett pontokkal kvalifikálhatták magukat a versenyzők, a világ 30 legjobb junior snowboardosa közül lett a legjobb. Számított a jó eredményre, célja az első öt hely valamelyike volt, de a végső győzelem őt is nagyon meglepte, mert a világ snowboard nemzeteinek képviselőit (Finnország, USA) sikerült túlszárnyalnia.

Panka Egerben él, de mivel Magyarország magashegység és hó nélküli ország, az év nagy részét Ausztriában tölti, a schladmingi Skihandelsschule közgazdasági szakközépiskolában tanul, a szintén többszörös Európa-kupa-győztes, és vb-12. Szigeti Viktorral. Ez az iskola olyan alternatív oktatást kínál, ami a tanulás mellett lehetővé teszi, hogy snowboardban is folyamatosan fejlődjenek.

„Jóbarátomtól, Szigeti Viktortól hallottam, hogy létezik ez az iskola. Két éve járok ide, azért, hogy minél többet tudjak snowboardozni. Van egy olyan időszak, amikor három hétig délelőttönként csúszunk, délután pedig tanulunk, de ezen kívül egész évben folyamatosan járunk kondizni, hogy formában tartsuk magunkat.”

Az iskola miatt a gyakorlás egész évben biztosított és még felszerelésre sem kell költenie. Először a magyar Burton csapat tagja lett, majd kiemelkedő teljesítményével a Billabong európai csapatába is bekerült.

A FIS-versenyeken kívül sikeresen bemutatkozott egy másik, szintén nagy presztizsű szervezet, a Swatch Ticket To Ride (TTR) versenyein is. A TTR World Rookie Fest livignói állomását megnyerte, amivel bejutott a sorozat hétvégén kezdődő döntőjébe, a World Rookie Finalsbe, amit az ausztriai Ischglben rendeznek. A világbajnoki címén kívül erre az eredményére a legbüszkébb.

Erőssége a slopestyle, félcsövezni még kint sincs igazán lehetőség, mert Ausztriában is csak két hely van, ahol gyakorolhatna. Kedvenc trükkje a backflip, azaz a hátraszaltó - amiből már a duplát is megugrotta - és annak kombinációi.

Mi az a slopestyle?

A slopestyle versenyeken korlátokon, ugratókon, és más idomokon kell bemutatni a trükköket. A félcső kötöttebb, csak ugrásokból álló stílus.

Deszkájáról a szezon végén sem száll le, átköltözik a vízpartokra, hogy a nyarat másik kedvenc sportjával, wakeboardozással töltse, de külön kiemelte, hogy a kondizást sem hanyagolja el, mert a szintentartás kötelező, nyáron sem engedheti el magát.

Hosszútávú tervei közé tartozik, hogy folyamatos fejlődés mellett egyre magasabb szintű TTR-versenyeken vegyen részt addig, amíg be nem jut a csúcsprofik világába, a hatcsillagos versenyekre, de továbbra is indul a FIS versenyein is, mert az olimpiára az ott szerzett pontszámok alapján lehet kijutni. Világbajnoki címével kvótát szerzett a jövő évi ifjúsági olimpiára, de azon már nem lehet ott, addigra kinövi a junor korosztályt.

Összetett Európa-kupa-győzelmével szabadkártyát kapott a FIS Világkupa futamaira, ezért a 2011/12-es szezonban bejárja majd a világ legjobb snowboardos helyeit, hogy megmutassa a nagyoknak, egy hó nélküli országban is élnek világbajnok snowboardosok.