Öt kilót fogytam, kikészült a gyomrom

2011.04.15. 19:22

A jégtáncos Hoffmann Nóra lassan megszokja, hogy a nagy versenyek előtt mindig közbejön valami, idén egy vesemedence-gyulladás miatt úszhat el a világbajnoki szereplésük Makszim Zavozinnal. Hoffmann próbál felkészülni, de az első edzésen dől el, vállalja-e az április 25-én kezdődő moszkvai világbajnokságot.

A Hoffman Nóra-Makszim Zavozin jégtáncpáros a februári Európa-bajnokságon nyolcadik volt. Az ötbe kerülés volt a cél, de így sem keseredtek el, originalban szezonjuk legmagasabb pontszámát kapták. “Mi nagyon jónak ítéltük az Eb-szereplést, mind a két programunk teljesen összeállt. A többi már nem rajtunk múlott” - értékelt Hoffmann.

A világbajnokságon is jó szereplésben bíztak, bár tudták - mivel nem lesz magyar pontozó, aki segíthetne -, kicsi az esély, hogy megismételhessék tavalyi tizedik helyüket. Hoffmann úgy érezte, kirobbanó formában vannak, de aztán közbejött a betegsége. Három héttel ezelőtt 39 fokos lázzal, izomgörcsökkel és derékfájdalommal vitték egy moszkvai kórházba. Később kiderült, vesemedence-gyulladása van, kivizsgálásra haza is utazott. A betegségben nagyon legyengült, edzeni sem tudott. “A három hét alatt öt kilót fogytam, a gyógyszerek gyomorpanaszokat is okoztak, ez is gátolt, hogy edzésbe álljak. Már jól vagyok, és már kívánom az edzést”.

A világbajnokságig még két hetük van, ez az idő nagyon kevés, hogy jól felkészüljenek, de megpróbálják. Hoffmann hétfőn megy először jégre, akkor eldőlhet, vállalják-e az indulást. “Nem adtuk fel, megpróbálom magam összeszedni, de nagyon kicsi az esély, hogy ott legyünk. A mi eredményeinkkel az már kevés, hogy elindulhatunk, a világ legjobbjai között a helyünk. Korábban azt terveztük, hogy egy nagyon jót korizunk majd a vb-n, és megmutatjuk magunkat”.

Zavozinnal közös munkájuk ebben a szezonban kezdett igazán beérni. “Végre sikerült a nyarat is felkészüléssel tölteni, rengeteget edzettünk. A visszajelzések is jók a szakemberektől, állítják, egy pár sem fejlődött annyit mint mi. Hogy ezzel mit fogunk kezdeni, nem tudom, pontokban ez nem mindig mutatkozik meg”.

Moszkvában szinte hazai pályán versenyezhetnek, nekik emiatt jól is jött, hogy a cunami miatt Japán lemondta a vb-rendezést. Az év nagy részében Moszkvában edzenek, és az ott rendezett Grand Prix-n is nagy sikerük volt. “Egész más a korcsolyázást körülvevő közeg, nagyon sokan ismernek minket, szinte népsport a korcsolyázás. A felfogás is nagyon különbözik, ehhez képest otthon hobbikorcsolyázás a jégtánc. Ott teljesen professzionális a felkészülés, egész nap a korcsolyázásról szól, kétszer két órát tudunk mi is jégen lenni.”

Hoffmann Nórát a nagyobb versenyek közelében rendre szerencsétlenségek érik, már szinte hozzászokott a balesetekhez. “Úgy látszik, nekem a március a mélypontom, mindig akkor történik velem valami. Volt, hogy a hátamba rúgtak, ekkor tört el a lábam, és a koponyatörésem is márciusban volt. A mostani betegséget sem élem meg tragédiaként, voltam már hasonló helyzetben. Nagyon szomorú, hogy ez most történik, de inkább maradjon ki egy verseny, mint hogy nagyobb baj legyen”.