A kórházban szinte törzsvendég vagyok

2011.05.02. 11:41

A junior világbajnok Gyarmati Panka és a többszörös Európa-kupa-győztes Szigeti Viktor a jó eredmények miatt hirtelen a figyelem középpontjába került. Kiváló szezonjuk után megkapták a Magyar Snowboard Szövetségtől az év snowboardosai címet.

Egy profi snowboardos élete legalább annyira kötött és fárasztó, mint egy futbalistáé vagy más, nem extrém élsportolóé. Napirendjük óráról órára be van osztva, délelőtt iskola, délután konditerem és csúszás. Napi három órát edzenek: futnak, bicikliznek, erősítenek.

„A snowboard egy kemény sportág, ugyanúgy szükség van a jó kondícióra, mint a jó egyensúlyérzékre. Az első héten, amikor odakerültem az iskolába, minden nap minimum egy órát futottunk, amit a kezdetekben nagyon nehezen bírtam. Előtte otthon is edzettem, de nem ennyire komolyan“ – mesélte Szigeti Viktor.

Nem járnak együtt, de jól összeszokott párost alkotnak. Nem meglepő, hiszen az osztrák sí- és snowboard iskolában naponta találkoznak, együtt járnak versenyekre és együtt edzenek.

A téli sportokra specializálódott középiskolát Viktor édesapja találta. Először Viktort vették fel, egy évvel később az ő javaslatára érkezett Panka, aki két iskolát végez egyszerre, mert egy egri középiskolában szeretné megszerezni a magyar érettségit is. Jól érzik magukat kint, bár Panka nem igazán találja a közös hangot fiatalabb osztálytársaival.

„Az életem 180 fokos fordulatot vett, mióta kint vagyok, főleg így, hogy egyedül mentem ki, a szüleim nélkül. Az is szokatlan, hogy be van programozva minden napom, suli, utána edzés, nincs egy órám sem, amikor tényleg azt csinálhatok, amit akarok. Suliban nincs az a nagyon jó hangulat, edzésen tök jó, de a lányok közé még mindig nem sikerült beilleszkednem. Fiatalabbak, ezért máshogy gondolkodnak, mint én.“

Nagyon sűrű szezonon vannak túl, versenyről versenyre jártak, emiatt a rendszeres edzés és a pihenés is kimaradt, ráadásul a szezon végére mindketten összeszedtek egy-egy kellemetlen sérülést.

Panka három hete dőlt ki. Sérülése nem csak fizikailag, de lelkileg is megviselte, a nagyon várt World Rookie Fest döntőjében sérült meg. Bemelegítés közben egy alapugrásnál rosszul érkezett, a térde megroppant. Rögtön érezte, akkora a baj, hogy ki kell hagynia a versenyt.

Viktor sérülése sokkal komolyabbnak hangzott még úgy is, hogy a Pankáéhoz hasonló térdsérülések karriereket tettek már tönkre, ő egy Európa-kupa-döntőben akadt fent egy korláton. Annyira beverte a medencecsontját, hogy ha nem megy orvoshoz, könnyen lebénulhatott volna a fél oldalára.

„Amikor ráestem, utána egy darabig még minden jó volt, aztán belilult a lábam is és a felsőtestem is több helyen. Megnézte a pályaorvos, de azt mondtam, hogy semmiképp sem megyek külföldi kórházba. Kihagytam egy napot, de a következő reggel alig tudtam mozogni. Csúszni tudtam, de ahogy valami trükköt próbáltam, iszonyatosan elkezdett fájni mindenem. Aztán elmentem a jól megszokott kórházba, ahol szinte törzsvendég vagyok. Ott már több ponton érzéketlen volt a lábam, injekciós kezelést kaptam a doktornőtől.“

Az orvosok hetekre eltiltották őket, de egyik sem bírta ki, hogy ne csússzon: Panka azóta egyszer állt deszkán, próbálgatta a lábát, de még mindig fájdalmat érzett. Hátra van még egy MRI-vizsgálata és egy térdspecialista is megnézi, ezekután dől el, mikor térhet vissza.

Viktornak két hetes pihenőt szánt az orvos, de inkább az erős fájdalomcsillapítókat választotta, csúszott tovább, és azóta teljesen rendbejött.

Szezonjuk legemlékezetesebb és legfárasztóbb túrája az Európa-kupa volt, 11 nap alatt megjárták Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát, Szlovéniát. Egy ilyen túrára, a versenyekre az inspirációt snowboardos filmekből szerzik. Panka példaképe egy tízéves amerikai kislány és a kanadai Mark McMorris, Viktornak túl sok kedvence van, inkább nem emelt ki senkit.

„Voltak jó pillanatok, de volt, hogy megutáltuk egymást, olyankor kiabáltunk egyik emeletről a másikra. Nehéz végig együtt. A legviccesebb történet az volt, amikor a macedón határnál kiderült, valami nincs rendben az autónk biztosítási papírjaival, nem is akartak átengedni. Végül ötven eurónkba fájt, és tetőtől talpig átkutatták a kocsit.“

Viktor az Európa-kupa összesített ranglistáján slopestyle kategóriában harmadik, big airben második lett, de nem érez semmit abból, hogy Európa legjobbjai közé került, mert legtöbben Pankát keresik a világbajnoki címe miatt. Nagyon elégedett a világbajnoki 12. helyével, és tisztában van vele, hogy helyezése óriási eredménynek számít, mert a férfi mezőnyben technikásabb és jobb deszkások vannak.

Panka reménykedik, hogy néhány héten belül újra teljes erőbedobással csúszhat, nagyon sok új trükköt eltervezett már, amiket szeretne tökéletesre begyakorolni. Ha elhúzódik a gyógyulása, akkor új hobbijával, a fotózással köti le magát.