Tízfős magyar csapat a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

2012.01.26. 09:53



Teljes csapat, azaz öt férfi és öt női versenyző vesz részt a csehországi Mlada Boleslavban pénteken kezdődő összetett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, amelyen népes és erős mezőnyben kell helytállniuk a magyaroknak.

Darázs István csapatvezető csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a férfiak közül Knoch Viktor még nincs százszázalékos állapotban, ezért egyéniben nem fog rajthoz állni, azonban így remélhetőleg csúcsformában lesz a március elején Pekingben sorra kerülő világbajnokságra.
„Úgy döntöttünk, hogy a fiúknál Béres Bence és Liu Shaolin Sándor indul az egyéni távokon, Burján Csaba, Nagy Konrád és Knoch csak a váltóban lesz érdekelt - mondta Darázs. Liunak ez lesz az első felnőtt Eb-je, de úgy gondoljuk, hogy ideje elkezdenie a tapasztalatok gyűjtését. Biztosak vagyunk abban, hogy kamatoztatni tudja tehetségét, ugyanakkor ezúttal sokkal taktikusabban kell majd versenyeznie, mint a korosztályos viadalokon.”
A csapatvezető azt mondta, a tavalyi eredmények alapján magyar részről egyéniben a férfiaknál kettő, a nőknél három induló vehet részt a 27 ország versenyzőit felvonultató kontinensbajnokságon.
„A lányoknál a tapasztaltabb korcsolyázóknak, így Heidum Bernadettnek, Lajtos Szandrának és Keszler Andreának adunk lehetőséget egyéniben, azt pedig később döntjük el, hogy a váltóban Tóth Patrícia vagy Kónya Zsófia lesz-e a negyedik versenyző - nyilatkozta Darázs, hozzátéve, hogy a női mezőny kifejezetten erős, egyéniben hét-nyolc olyan korcsolyázó indul, aki esélyes az Európa-bajnoki címre. A körülmények egyébként teljes mértékben adottak egy jó eredmény eléréséhez, a csarnokot szépen felújították, ugyanakkor nagyon nehéz lesz a legjobb nyolcba kerülni a nőknél és a férfiaknál is, mert rendkívül jó versenyzők lesznek az ellenfeleink.”
A hollandiai Heerenveenben rendezett tavalyi Eb-n a magyar csapat öt érmet szerzett: Heidum összetettben és 1000 méteren ezüst-, 500-on bronzérmet nyert, Huszár Erika 1500-on bronzérmes volt, a Heidum, Huszár, Keszler és Darázs Rózsa alkotta váltó pedig ugyancsak ezüstöt szerzett. A kontinensbajnokság pénteken 15 órakor az egyéni 1500 méteres versenyekkel és a váltók selejtezőjével kezdődik, majd szombaton egyéniben 500-on állnak rajthoz a korcsolyázók, valamint a váltóversenyek elődöntőit is megrendezik. Az Eb vasárnap az 1000 méteres viadalokkal, valamint a 3000 méteres szuperdöntőkkel, illetve a váltók fináléjával zárul.