Négy magyar indul a sílövő vb-n

2012.02.28. 10:22

A sportág története során negyedszer rendezik meg a németországi Ruhpoldingban csütörtöktől a sílövők világbajnokságát, amelyen négy magyar, Gombos Károly, Szabó Milán, Muskatal István, valamint a novemberben honosított, csíkszeredai születésű Szőcs Emőke is rajthoz áll.

A 45. biatlon-vb megnyitója szerdán lesz, az első versenyre, a vegyesváltók küzdelmeire csütörtök délután kerül sor. Ruhpolding 1979, 1985 és 1996 után ad otthont ismét a sílövő vb-nek, és a hazai pályán szereplő németek szinte minden számban nagy esélyesnek számítanak, igaz, legnagyobb riválisukat, a norvégokat kemény feladat lesz legyőzniük.

"Sokan előnynek, sokan hátránynak tartják a hazai pályát" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok, 10-szeres vb-győztes Magdalena Neuner, aki minden idők legsikeresebb női sílövője. "Én nem érzek félelmet, vagy nagyobb nyomást, mint máskor, egyszerűen csak örülök, hogy a saját közönségem előtt versenyezhetek."

A 25 esztendős Neuner tavaly december elején jelentette be, hogy az idei szezon végén befejezi pályafutását, a ruhpoldingi vb-n érmet akar szerezni mind a hat számban, amelyben elindul.

A férfiaknál a hatszoros olimpiai bajnok norvég Ole Einar Björndalen több mint 40-re növelheti világbajnoki érmei számát, igaz, ehhez szinte minden számban dobogóra kellene állnia. A 38 éves versenyző a vb-ken eddig 36 érmet, ebből 16 aranyat gyűjtött, legutóbb, a tavalyi Hanti-Manszijszkban rendezett eseményen a férfi, és a vegyesváltó tagjaként nyert.

A magyar versenyzőkről Kaszó Klára, a hazai sí szövetség ügyvezető elnöke azt mondta az MTI-nek, elsősorban Gombostól és Szabótól számítanak olyan teljesítményre, amely "elfogadhatónak" tekinthető egy vb esetében. "Ez nagyjából annyit jelent, hogy ha a mezőny utolsó harmadának elején zárnak, az már megfelelő eredményként értékelhető" - fogalmazott Kaszó. "Nagy öröm számunkra, hogy ismét van női indulónk a vb-n, ugyanakkor neki sem lesz könnyű dolga, de reméljük, hogy a lehetőségekhez képest jó teljesítményt nyújt majd."

Kaszó hozzátette, a 2014-es szocsi téli olimpiai kvóták kiosztásánál az idei és a jövő évi vb-n elért eredmények számítanak a nemzetek nemenkénti rangsorába, amely alapján indulási jogot lehet szerezni az olimpiai játékokra.