Ha van oktató, talán megmenthette volna a halálos síbalesettől a 12 éves kislányt

2012.03.22. 10:54

Baleset ért egy 12 éves magyar kislányt a közelmúltban az ausztriai Gerlitzen síterepén. Nem tudott lefékezni a lejtő végén, nagy sebességgel a jegypénztár épületének csapódott, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de már nem tudták az életét megmenteni.

A sísport hazai szövetsége az ilyen balesetek megelőzésére közleményt adott ki, és felajánlotta szakmai segítségét, mely szerint „a hasonló tragédiák elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az iskolák által szervezett sítáborokban csak a Magyar Sí Szövetség és a síoktatók által jogosított, szakszerű kiképzést kapott oktatók vezethessenek sítábort, és ehhez felajánljuk a szakmai segítségünket. Jelenleg a testnevelő tanárok képzettségi kötelezettség nélkül végezhetik a síoktatást, de egy továbbképzés keretében megszerezhetik a képesítést."

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke elmondta, nagyjából 180 ezerbe kerül az oktatás, és körülbelül ugyanennyi az ezt követő sítábor is. „Tisztázni kell a szakmát. Olyan ez, mint az autóvezetés oktatása: ha valaki tud vezetni, attól még nem taníthatja. Nekem is van oktatói papírom, de nem csinálom, mert nincs gyakorlatom. Az a minimum, hogy oktatóhoz kell vinni a gyerekeket, csak így szabad a pályára engedni."

Az Iskolai Síoktatók Egyesülete foglalkozik az oktatással, elnökük, Demeter Antal szerint tájékozatlan, aki kiadta ezt a közleményt. „A síoktatás nagyon fontos része, de nem a legfőbb eleme egy sítábor megszervezésének, hiszen az oktató naponta maximum kétszer kettő órát van a gyerekekkel. A tanárok nálunk táborszervezéssel kapcsolatos ismereteket is szereznek, az oktatás folyamatos."

Az akkreditált tanfolyam 60 óra elméleti és gyakorlati képzésből áll, legfontosabb része a táborszervezés, ezért nemcsak testnevelőtanárok, hanem egyéb szakosok is elvégzik. „100-120 ezer forintba kerül, az árban benne van az egyhetes sítábor is, ahol olyan gyakorlati dolgokat is átvesznek, mint például a lavinaismeret. Érdeklődő van, évi 100-120 főt képezünk tovább. Az iskoláknak államtól továbbképzési normatívájuk van, az intézmény általában a tanfolyam 80 százalékát kifizeti, a maradékot állja a tanár."

Demeter szerint egy szakember talán segíthetett volna a 12 éves gyermek baleseténél, „ha elég közel, belátható távolságban lett volna tőle egy hozzáértő, megmenthette volna a kislányt."

Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke is hasonlóan látja: „Az oktató sem ad 100 százalékos biztonságot, a baleset lehet nem az oktató hibájából is, de ez is egy szűrés. Ez a baleset felnyitotta az emberek szemét. Sok kontár vallja síoktatónak magát, holott ez egy szakma. Hiába van előírva, például az utazási irodák sem szokták betartani, hogy síoktató menjen a csoporttal, általában nem ellenőrzik az igazolványát. Az oktatóknak 3 évente kötelező továbbképzésen kell részt venniük."

Az osztrák síiskolák egyre több magyar oktatót vesznek fel, mert a magyarok jók. „A Testnevelési Egyetemmel közösen szervezett OKJ-s szakképzés síoktatói diplomát ad. A tanfolyam egy évig tart, októberben indul, az elméleti részt levelezőn végzik el a hallgatók. Tavasszal van a vizsgatábor, a gyakorlati vizsga kifejezetten technikai elemekből áll. Elméletből ősszel vizsgáznak, ebben általános sportelmélet is van, olyanokból kell felelnie, mint hogy hogyan mozgatja, hogyan tartja biztonságban a csoportot."

Aki oktatói segítséget kér, az oktatók szövetségének honlapjáról működési engedélyes oktatók közül választhat, az árban egyénileg kell megegyezni, kb. napi 15 ezertől indul, de ezt sok tényező befolyásolhatja, például a csoport létszáma, a sítúra helyszíne.