17 éves amerikai lány az új szlalomkirálynő

2013.01.16. 17:05

Mikaela Shiffrin december 20. és január 15. között három alpesi világkupa-versenyt nyert műlesiklásban. Ezzel a 17 éves és öt hónapos Judy Nagel után a második legfiatalabb amerikai vk-futamgyőztes lett. 

Az 1995-ben született amerikai lány 2011. decemberében állhatott először a dobogóra a világkupában, Lienzben lett harmadik műlesiklásban. Egy évvel később már valóban maradandót alkotott. Előbb a finnországi Leviben szerzett megint bronzérmet, majd jött a december 20-i, első futamgyőzelem, amelyet idén január 4-én Zágrábban, január 15-én pedig az ausztriai Flachauben újabb aranyérem követett.

Kivételes tehetségére már nagyon korán felfigyeltek. Háromévesen száraz sível már kiválóan haladt, hétéves korában pedig már igazi havon mutatta meg tudását. Colorado államban, Vail városka közelében rengeteg alkalma volt, hogy igazi téli körülmények között pallérozódjon.

  Amíg más gyerek meséket, addig Shiffrin alpesi világkupa-futamokat nézett a tévében, Janica Kostelic volt az egyik kedvence. Később sorra nyerte a gyermekversenyeket, de az igazi kihíváshoz meg kellett várni, betöltse a 15. életévét, ugyanis a nemzetközi szövetség csak e kor felett engedélyezi a nemzetközi, FIS-szintű versenyen való indulást.

Nyolc ilyen futamon volt túl, amikor 2010-ben a Nor-Am Kupán szuper G-ben nyerni tudott a kanadai Panoramában. Pár héttel később már Sunday Riverben – ugyanebben a sorozatban – szlalomban és szuper G-ben is első tudott lenni.

Egyértelműen ez a két szám lett a specialitása, az első komolyabb nemzetközi versenyén rögtön bronzérmet vitt haza, nem is akármilyen körülmények között. A svájci Cras Montanában úgy lett harmadik, hogy a verseny előtt napon is vírusos influenzával küszködött, a futamra alig maradt ereje, de nekivágott.

„Még most is hányingerem van, ha visszaemlékszem arra a versenyre – mondta egy interjúban Shiffrin – az egész éjjelt végighánytam valami vírustól és alig aludtam, a szuper G-t is ki kellett hagynom. Aztán felébredtem és éreztem, hogy hőemelkedésem van, de versenyezni akartam. Lenéztem és láttam a célt, de azt gondoltam magamban, sosem fogok odaérni. Ráadásul a pálya, mint egy hullámvasút, olyan volt. Gondolhatják, végig a torkomban éreztem a gyomromat. Aztán ahogy leértem, muszáj volt egyből a vécére szaladnom.”

Ez a céltudatosság és alázat aztán gyorsan meghozta az eredményét. 2011. március 11-én, a csehországi Spindleruv Mlynben szuper-óriásműlesiklásban mutatkozott be a világkupa-sorozatban, majd néhány héttel 16. születésnapja után megnyerte az Egyesült Államok műlesikló-bajnokságát. Hazájában a szám minden idők legfiatalabb bajnoka lett.

A siker után már sokan Lindsey Vonnhoz, Julia Mancusóhoz hasonlították, akik szintén fiatalon törtek be az elitbe, de Shiffrin egyből elmondta, még nagyon sok tanulni valója van: „Attól még nagyon messze vagyok, hogy úgy tekintsenek rám, mint az új Lindsey Vonnra. Én Mikaela Shiffrin akarok lenni, akiről az emberek tudják, hogy kicsoda. A csehországi vk-versenyen találkoztam mindkettővel, Vonn a segítségét is felajánlotta, de mivel a verseny vége felé jártunk, nem akartam őt ezzel zavarni.”

„Nem vagyok csodagyerek, és talán olyan is van, hogy elszállok magamtól, de ilyenkor a szüleim, vagy edzőm egyből figyelmeztet. A gyerekkori trénerem, Kirk Dwyer azt mondta nekem: mindig nézd a legegyszerűbb utat lefelé a hegyről, mert az lesz a leggyorsabb. Vagyis próbáljam az életemet olyan egyszerűen élni, amennyire lehetséges, az megkönnyíti, hogy a sí legyen a legfontosabb.”