Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tesztversenyekkel vezetik fel a debreceni vb-t

2013.02.21. 13:27

Szinkron-, mű-, és gyorskorcsolya tesztversenyekkel vezetik fel péntektől vasárnapig a március 8. és 10. között rendezendő rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságot a debreceni Főnix Csarnokban. A létesítmény küzdőterén már készen áll az 1800 négyzetméteres jégfelület, a pályamunkások folyamatosan dolgoznak azon, hogy tökéletes állapotba hozzák azt a versenyekre - tapasztalta az MTI tudósítója csütörtökön a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. 

A tesztversenyeket pénteken és szombaton a szinkronkorcsolya országos bajnoksággal és a műkorcsolya vidékbajnoksággal kezdődnek, míg vasárnap a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott gyakorolhat a jégen.

Kósa Lajos polgármester, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke a pályabejárást megelőző sajtótájékoztatón közölte: a kormánynak a 14 sportág számára júliustól biztosítandó évi 15 milliárdos keretéből 530 millió jut majd a korcsolyázóknak. 

"Az eddigi 70 milliós éves költségvetésünk tehát nagy mértékben nő. A növekvő források lehetőséget biztosítanak majd egy olyan sportfejlesztési koncepció kialakítására, amellyel reális lehet 2018-ban az olimpiai pontszerzés is mind a mű-, mind a gyorskorcsolyában" - fogalmazott Kósa Lajos.

Öt nagyvárosban hoznának létre olyan műhelyeket, ahol a versenyzők utaztatásától kezdve a edzők továbbképzéséig komplex szakmai munka biztosíthatná a versenyzőknek a megfelelő hátteret - részletezte, hozzátéve, hogy a létesítményfejlesztésben a jégkorongozókkal közösen kell lépniük a jövőben.

Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője, a vb szervezőbizottságának egyik ügyvezető igazgatója szerint világversenyek előtt mindig hasznos tapasztalatokkal szolgál egy nívós tesztverseny, ráadásul itt olyan sportolók lépnek majd jégre, akik 2018-ban akár olimpikonokként is versenyezhetnek.

Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a szervezőbizottság másik ügyvezető igazgatója ismertette: a márciusi vb-n 35 ország 172 versenyzője áll rajthoz a Főnix Csarnokban, a kísérőkkel együtt pedig 300-nál többen érkeznek majd a városba.