R. Carlost alázta, korcsolyázó olimpikon lesz

2013.03.02. 16:34

Ilhan Mansiz szeretne az első ember lenni, aki futballvilágbajnokságon és téli olimpián is részt vesz. A futball-vb már megvolt neki 2002-ban, a 2014-es szocsi olimpián műkorcsolyában indulna a szlovák Olga Beständigovával.

Mansiz 21-szeres török válogatott volt, de a vb-n lett hallhatatlan, amikor aranygóllal juttatta csapatát az elődöntőbe. A Japán és  Dél-Korea közös rendezésű vb-jén Törökország Szenegállal játszotta. A rendes játékidőben 0-0 volt az eredmény, de a hosszabbításból csak három perc telt el, amikor a 67. percben Hakan Sükür helyére beállt Mansiz kiütötte Szenegált, és lefújták a meccset. Ezen a vb-n még egy emlékezetes mozdulata volt, a brazil Roberto Carlost szégyenítette meg egy trükkös átemeléssel.

Nagyívű karriert azonban sérülései miatt nem tudott befutni, Törökországon kívül járt Japánban, majd a Herthánál is próbálkozott, de csak a második csapatban játszhatott, még hazatért egy évre az Anakagücübe, de 2007-ban felhagyott az aktív futballal, mert szétment a térde egy müncheni gázolás után.

Nyolchónapos rehabilitáció után próbált meg újra futballozni, de nem ment már. A rossz térde ellenére azonban elvállalta az egyik török tévécsatorna felkérését, és részt vett az ottani "Sztárok a jégen" műsorban. A partnere, az 2002-es olimpián már indult szlovák Beständigova lett, akivel amellett, hogy megnyerték a versenyt, egymásba is szerettek. Most az Egyesült Államokban készülnek az olimpiára.

"Oli a show közben látta meg a bennem rejlő lehetőségeket. Mindig is akartam egy második sportkarriert, de álmomban sem gondoltam, hogy a páros műkorcsolyázás lesz az" - mondta Mansiz.

„Nem várjuk azt, hogy érmet nyerünk, de ha résztvevők lehetünk az olimpián, a győzelemnél is többet jelentene. És az embereknek is megmutathatnánk, nem számít az életkor, elérheted az álmaid, ha hiszel bennük és keményen dolgozol értük" - beszélt céljaikról Mansiz, aki jövőre 39 évesen lehet olimpikon, míg partnere 35 évesen versenyezne.

Mansiz 32 éves volt, amikor először korcsolyát húzott a lábára, azóta lelkesen edz, a jégen gyakorolják a figurákat, de jógázni, balettozni is jár, és a konditeremben is készül a kűrökre. Az olimpiai kvótát szeptemberben akarják megszerezni, az oberstdorfi versenyen már csak azok idulnak, akik a március vb-n nem kerültek be a legjobb tizenhat közé.